Hrádecké větrníky zanikají

Nový Hrádek (Náchodsko) – Historie větrných elektráren v Novém Hrádku na Náchodsku, které patřily mezi první v Česku, se uzavírá. Vrtule už se neroztočí a jejich majitel, společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, je chce brzy odstranit. Nové větrníky, o kterých se hovořilo, nevzniknou. Firma se rozhodla, že nadále již elektřinu v oblasti vyrábět nebude.

Větrné elektrárny u Nového Hrádku byly místní dominantou, turistickým lákadlem, ale především vděčným námětem sporů v městysu. Již od roku 2004 ale větrníky kvůli stížnostem na hluk stály, společnost ČEZ ovšem plánovala stavbu náhrady – mělo jít pouze o jeden větrník, ale mnohem vyšší než ty dosavadní a přitom tišší.

Teď však majitel větrných elektráren změnil své rozhodnutí. Lokalitu ČEZ opouští a větrníky nechá rozebrat. Spory tak končí. „Ačkoli nejsem odpůrcem větrných elektráren, tak musím uznat, že když větrné elektrárny z Nového Hrádku zmizí, tak to do městyse přinese klid,“ podotkl hrádecký starosta Zdeněk Drašnar.

Tři větrníky skončí ve sběru a možná je bude následovat i čtvrtý. „Pro zařízení stávajících čtyř elektráren již nemáme využití,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje Jiří Kosina. Poslední větrník by ale mohl i zůstat stát. Novohrádečtí by ho chtěli přeměnit v rozhlednu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)