Plzeňský magistrát komplikuje referendum o obchodním monstru

Plzeň – Soud sice rozhodl, že prezidentské volby a referendum o stavbě obřího domu poblíž centra v Plzni se  budou konat týž den, ale podle magistrátu i zákona jde o dvě na sobě nezávislé akce, které nelze spojit. Voliči budou muset 11. a 12. ledna ke dvěma volebním komisím a patrně i do odlišných místností, které mohou být i v jiné budově než volby prezidenta. Podle aktivistů, kteří sbírali podpisy pro referendum, zákon volební a hlasovací akt ve stejné místnosti umožňuje.

Aktivisté nasbírali na 20 tisíc podpisů, obě akce chtějí ve stejných místnostech, aby hlasovalo co nejvíce lidí. To má také podle zákona o referendu zajistit město. Rozdílný názor na organizaci akcí mají také ministerstva vnitra a spravedlnosti.

„Ještě si dokážu představit, že by mohlo být vedle sebe hlasování,“ uvedl ředitel odboru správních činností plzeňského magistrátu Roman Matoušek. Sčítání hlasů voleb a referenda ale musí být podle zákona oddělené, jinak může hrozit opakování voleb. Společné hlasování je podle Matouška možné a v úvahu přicházejí velké sály, ale nebude to obecné pravidlo. Volební komise by po uzavření místnosti nemohly odejít pryč s urnou, ale komise referenda ano. „Neumím si technicky představit, jak 2 tisíce lidí v komisích řídíme tak, aby někteří zůstávali a jiní odcházeli a zavírali se do jiných místností,“ řekl Matoušek. Dokáže si ale představit, že by to na několika místech v Plzni šlo.

Demonstrace proti stavbě
Zdroj: ČT24

„Chceme referendum ve stejných místnostech jako volby. Zákon tomu nebrání, ale výslovně to neříká, na což se město vymlouvá. Státní správa a samospráva by se měly domluvit i kvůli úsporám peněz daňových poplatníků. A ne pronajímat další místnosti. Jestli se pak hlasy budou počítat v jiné místnosti, je nám jedno,“ uvedl zmocněnec přípravného výboru referenda Martin Marek. Pokud by bylo referendum v jiných místnostech nebo dokonce v jiných budovách, chtějí podat aktivisté návrh na předběžné opatření soudu. Zkušenosti například z Černošic říkají, že už referendum v jiné místnosti než volby sníží účast, protože občané ji často nenajdou.

Akce mohou proběhnout ve stejných místnostech, tvrdí náměstek ministra spravedlnosti

Referendum v jiné budově se podle Matouška může konat nejvíce u pěti okrsků ze 184. Pokud budou místnosti pro volby a referendum rozdílné, musí magistrát zajistit dalších 184 místností. Magistrát se opírá o doporučení ministerstva vnitra, které na svém webu uvádí, že není vhodné používat jednu místnost nebo společnou hlasovací či volební schránku. Podle náměstka ministra spravedlnosti Františka Korbela se ale obě akce mohou konat v jedné místnosti.

Referendum
Zdroj: ČT24

Přípravný výbor by měl nejdéle 15 dnů před referendem delegovat komise, minimálně 780 lidí, radnice jednoho člena a zapisovatele. Město paralelně připravuje své komise. „Poté, co s námi město začne jednat, nabídneme lidem, že tam mohou mít brigádu a budou kontrolovat referendum. Budeme nominovat stovky lidí a usilovat o to, mít v každé komisi alespoň jednoho člověka,“ vysvětlil Marek.

Podle Matouška panuje mýtus o tom, že referendum se koná společně s volbami, ale přitom se koná současně s volbami, aby mohlo přijít maximum lidí. „Jde o dva instituty, které spolu nemají nic společného,“ řekl. Soud rozhodl, že referendum bude a kdy; vše ostatní je na obci. „Prioritou je uspořádat bezproblémově hlavně volby a nechceme lidem přehazovat místnosti, kam jsou léta zvyklí chodit,“ dodal.