Veřovicím hrozí milionová pokuta

VEŘOVICE - Vrácení dotace a pokuta v součtu za téměř milion korun hrozí obci Veřovice na Novojičínsku. Místní základní škola loni pořídila moderní učební pomůcky za evropské peníze. Kontrola ministerstva školství zjistila však chyby ve výběrovém řízení. Vedení obce se brání a tvrdí, že platba by výrazně zatížila její rozpočet.

Interaktivní tabule v každé třídě, software a vzdělávací programy posunuly veřovickou školu mezi nejlépe vybavené venkovské školy na Novojičínsku. Dotací přes milion korun na to vloni přispěla Evropské unie. Jenže kontroloři ministerstva školství zjistili, že výběrové řízení na dodavatele techniky nebylo v pořádku.

„Jednalo se o diskriminační kritéria a také o to, že požadovala pomoc při administraci celého projektu, což je v rozporu se zákonem,“ uvedl mluvčí ministerstva školství Marek Zeman.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství předalo výsledky kontroly finančnímu úřadu. Ten už v létě nařídil škole vrátit dotaci 420 tisíc korun plus zhruba dvousettisícové penále. Co přesně k takovému verdiktu vedlo, úřad nekomentuje. Penále činí 420 korun za den a škola si zaplacení více než šestisettisícové částky z dvoumilionového rozpočtu dovolit nemůže. Obrátila se proto na obec.

Rozpočet Veřovic je 13 milionů korun. Pokuta přitom může omezit plánované investice právě do školy. S placením interaktivních tabulí totiž obec nepočítala.

Projekt vznikl za bývalého ředitele Petra Mokroše. Ten ještě před odchodem ze školy podal žádost o prominutí pokuty. Chybu připouští, odmítá ale, že by se někdo na zakázce obohatil. „Finančně je to naprosto srovnatelné se zařízením jiných dodavatelů, takže je to jenom problém, který mohl vzniknout nezkušeností,“ doplnil Mokroš.

„My momentálně všechno, co nám bylo vyměřeno, zaplatíme, no a budeme čekat,“ uvedl starosta Veřovic Břetislav Piterák (ČSSD). Rozhodnutí o prominutí pokuty by podle informací školy mělo padnout nejpozději v lednu příštího roku. Teprve poté obec rozhodne o dalších právních krocích.