„Chytrá houba“ pomáhá zanedbaným psům

Praha – V kolínském útulku léčí psy mikroorganismus přezdívaný „chytrá houba“. Biopreparát, na který mají patent dva čeští podnikatelé, ničí plísně a kvasinky. Už pomohl několika zanedbaným psům, jejichž srst a kůži napadli paraziti.

Asi půl hodiny trvá, než se chytrá houba aktivuje. Léčivým roztokem pak ošetřovatelé polévají postižená místa. Kokršpaněl Polda se do kolínského útulku dostal v zuboženém stavu. Navíc má vážný zánět zvukovodů. „Houba aktivně vyhledává kvasinky a jiné plísně a vysává z nich veškeré živiny, tím že je vysává, tak je likviduje,“ popisuje mechanismus léčby mikrobioložka Daniela Zajícová. 

Léčivou koupel už třikrát absolvoval taky Jake, anglický buldok, kterého našli strážníci opuštěného na kolínském nádraží. Jake má největší ložisko onemocnění pod krkem, takže se mu v tomto místě „chytrá houba“ vetře do kůže a nechá působit. Chytrá houba neboli Pythium Oligandrum se přes deset let používá na kožní problémy u lidí, teď nově léčí taky zvířata. Biopreparát využívají veterináři i ošetřovatelé ve stájích, zoologických zahradách nebo právě v útulcích. „Do útulku přicházejí hodně často nemocní a zanedbaní pejsci. Pokud je zvíře zdravé, tak má mnohem větší šanci dostat se k novým pánům,“ vysvětluje vedoucí kolínského psího útulku Alice Kubíčková. 

Jde o čistě přírodní preparát bez vedlejších účinků. Jeho vynálezci jsou dva Češi, kteří si loni chytrou houbu nechali patentovat. „Roste v laboratořích, je to mikroskopická houba, takže není pouhým okem vidět. Rozemele se a dává se do přípravků. Vyrobit přípravek nikdo jiný neumí, proto postup nezveřejňujeme,“ říká spolumajitel patentu Radim Klimeš. 

Kolínský psí útulek je zatím jediný ve středních Čechách, který chytrou houbu používá, během půl roku se tu podařilo vyléčit už dva pejsky, další dva se léčí právě teď.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)