Myslivna na Březníku znovu ožije

Klatovy – Správa šumavského parku našla po deseti letech využití pro vyhlášenou myslivnu na Březníku. Budovu pronajala obci Modrava, která ji chce turistům zpřístupnit i v zimní sezoně.

Hájovnu z poloviny devatenáctého století mohli navštěvovat turisté jen v létě. Obec Modrava, která si nyní objekt pronajala od Správy NP Šumava, ale počítá s celoročním provozem. Myslivna na Březníku se tak poprvé ve své historii dočká zimního provozu. Obec Modrava ji chce otevřít hned po Vánocích.  

Správa šumavského parku hledala plné využití hájovny deset let. K tomu jí ale chyběla řada prostředků. Navíc správa parku bude muset v příštím roce hospodařit s nižším rozpočtem. „Správa národního parku tento objekt pronajme obci Modrava, protože nemá k provozování vlastní prostředky a kapacity, zejména pokud jde o personál,“ vysvětluje důvodu pronájmu ředitel Správy NP Šumava Jiří Mánek. 

V myslivně chce obec obnovit kromě restaurace i rozsáhlou expozici, která ale nebude primárně zaměřena jen na ochranu přírody. „Kromě občerstvení by se tady mělo zřídit nějaké informační centrum, které by mělo návštěvníka zasvětit do spojení člověk- příroda,“ vysvětluje některé záměry starosta Modravy Antonín Schubert. 

Pronájmem vyřešila správa parku především současný stav myslivny, která je většinu roku zavřená. V budoucnu se chce ale podílet na jejím rozvoji. „Budova bývalé hájenky nadále zůstává v majetku Správy NP Šumava a do dvou let chceme v jedné ze dvou hospodářských budov vybudovat moderní informační středisko,“ říká mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek.

Luzenským údolím, kde hájovna stojí, projdou ročně desítky tisíc návštěvníků. Navíc tudy vede stezka směrem do sousedního bavorského parku.

Reportáž Zdeňka Minaříka (zdroj: ČT24)