Řehlovice se chtějí stát mezinárodním centrem designu

Řehlovice (Ústecko) -  Již patnáctý rok se malíři a sochaři setkávají v Řehlovicích u Ústí nad  Labem. Na starém statku z šestnáctého století se tentokrát sjeli i výtvarníci, kteří dávají tvar věcem každodenní potřeby. Cílem je udělat z Řehlovic mezinárodní centrum designu.

Co sympozium, to další kus opravené střechy, nový trám nebo omítka. Tak mění výtvarnice Lenka Holíková statek ze šestnáctého století na kulturní centrum. V této chvíli jde hlavně o průzkum možností spolupráce. Proto čeští a němečtí designéři nejdřív v Řehlovicích předvedli všechno, co dovedou, a většinu svých nápadů pak představí veřejnosti přímo na řehlovickém statku už příští víkend. 

Toto centrum designu u česko-německých hranic by podle Lenky Holíkové mělo na co navazovat. Textilky, porcelánky a sklárny tu totiž živily lidi léta. Je jedno, kde ten nápad vznikne, jestli ve městě, nebo na vesnici. Hlavně že je užitečný, říká jedná z účastnic Němka Kristina Krömer. Podle Lenky Holíkové můžou dobré nápady přinést i nová pracovní místa.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)