Světelští občané protestují proti prodeji zámku

Světlá nad Sázavou - Lidé ve Světlé nad Sázavou sepisují petici proti prodeji zámku. Bouří se proti rozhodnutí města prodat místní dominantu soukromé společnosti. Město argumentuje tím, že nemá peníze na opravu ani provozování tak drahé nemovitosti.

Naposledy byla v zámku ve Světlé nad Sázavou škola, studenti ale budovu opustili už před dvěma lety a od té doby se řeší její další fungování. Jen do oprav fasády, rozvodů vody a topení je nutné investovat asi 90 milionů korun, které město nemá.  

„Já bych byl samozřejmě hrozně rád, abychom ten zámek měli, aby byl ve vlastnictví města, ale to je jednoduchá rovnice. Jestliže něco chci mít, tak na to nejdřív musím mít,“ uvedl starosta Jan Tourek (KDU-ČSL). 

Zastupitelé odsouhlasili záměr prodat zámek společnosti, která zde chce vybudovat domov pro seniory, penzion a restauraci. To ale rozzlobilo část místních lidí, kteří proti záměru sepsali petici. „To je tak zásadní věc, zbavit se dominanty města, že si myslíme, že prostě musíme vyburcovat veřejnost, aby sdělila svůj názor,“ uvedla organizítorka petice Eva Kořínková. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Odpůrci prodeje tvrdí, že na opravy památky mělo město sehnat dotace. Navrhují, aby se do zámku přestěhovala například školka, místní spolky nebo i městský úřad. Prodeji už ale protesty pravděpodobně nezabrání, investor během pár týdnu pošle peníze. „Penzion pro seniory se vůbec nebude týkat světelských občanů, protože to má být pro VIP klientelu,“ uvedla Kořínková.

Podle starosty je ale kupní smlouva ošetřená tak, že bude zámek i po prodeji dál přístupný veřejnosti a fungovat v něm má také muzeum.