ČHMÚ představil unikátní přístroj na sledování stavu vozovky

Praha - Český hydrometeorologický ústav v Praze-Komořanech představil unikátní systém na měření meteorologických podmínek za pohybu na silnicích a provozních plochách letišť. Přístroj umožní monitorovat kvalitu vozovky a upozorňovat tak včas silničáře, které úseky jsou v zimním období nebezpečné a vyžadují posyp či jiné ošetření.

Díky přístroji mohou meteorologové získat přesnější informace o stavu vozovky, které následně pomohou jak silničářům, tak řidičům. Vozidlo, na kterém je speciální systém umístěn, může měřit i úseky mezi měřicími stanicemi a pokryje tak celé území, uvedla náměstkyně ředitele ČHMÚ Pavla Skřivánková. Systém obsahuje několik čidel. Čidlo umístěné v zadní části vozidla laserem monitoruje stav vozovky, dalšími čidly v přední části vozidla lze monitorovat teplotu povrchu vozovky a teplotu a vlhkost vzduchu. Informace pak vstupují do systému uvnitř vozu, uvedla Skřivánková.

„Systém by měl především zkvalitnit služby ohledně údržby silnic a dálnic,“ uvedl Václav Vlk, ředitel projektu. Pro řidiče by systém znamenal větší bezpečnost a silničářům by měl mimo jiné i snížit náklady na údržbu silnic.

Rozhovor s náměstkyní ředitele ČHMÚ a ředitelem projektu (zdroj: ČT24)