Liberecký náměstek dostal jako odchodné ředitelské křeslo

Liberec - Končící náměstek libereckého hejtmana pro školství Radek Cikl (ČSSD) bude ředitelem Střední průmyslové školy stavební v Liberci. O jeho jmenování rozhodli před koncem svého působení na mimořádném jednání krajští radní. Opozice hovoří o trafice pro Cikla, lídr vítězného uskupení Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta ho vyzval ke zvážení nástupu do řídící funkce.

„Osobně bych na místě nového pana ředitele velmi zvažoval, zda bych do takového jmenování šel,“ řekl Půta pro ČT. Cikl se hájí, že vstoupil do otevřeného konkurzu, kam se mohl přihlásit kdokoli. Totéž tvrdí i vedoucí krajského odboru školství Jiřina Princová, Cikl podle ní zvítězil v řádném výběrovém řízení, které kraj vyhlásil na začátku října. „Řízení proběhlo standardně, jak probíhá na všechna ředitelská místa. Je to vidět i z toho, kde všude bylo výběrové řízení zveřejněno,“ řekla Princová.

Dosavadní ředitel Jiří Layer odchází ze zdravotních důvodů k 1. únoru příštího roku. Kraj soutěž vyhlásil před volbami, do konkurzu se přihlásili čtyři uchazeči, Cikla komise jednomyslně doporučila. „Je to učitel, školu sice nikdy neřídil, má ale zkušenosti z řízení resortu školství v uplynulých letech,“ dodala Princová.

Nástup do školy bude pro Cikla znamenat i ukončení mandátu v zastupitelstvu, do něhož byl zvolen jako jeden ze sedmi sociálních demokratů. Zákon ale nedovoluje, aby ředitelé krajských organizací byli zároveň zastupiteli.

Reportáž Michala Jemelky o jmenování Roberta Cikla ředitelem (zdroj: ČT24)

Jmenování Cikla ředitelem je sice po právní stránce v pořádku, kritici ale rozhodnutí považují za nešťastné a silně nevkusné. „Jestliže na tomhle pan náměstek nespatřuje nic špatného, dává to možná tušit, proč sociální demokracie v Libereckém kraji tak drtivě prohrála volby,“ naznačil Jaroslav Tauchman z občanského sdružení Čmelák.