Chotíkovská spalovna zřejmě skončí u soudu

Chotíkov (Plzeňsko) – Plánovaná spalovna komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně získala územní rozhodnutí a na jaře se může začít stavět. Mnozí místní ale mají obavy ze zhoršení kvality životního prostředí a chtějí se obrátit na soud.

Žalobu proti územnímu rozhodnutí se chystá podat chotíkovské občanské sdružení. To už před čtrnácti dny napadlo územní rozhodnutí na horkovod, který povede do Plzně. „Máme celou řadu připomínek, u kterých si myslíme, že byl porušen zákon. Žádáme soud, aby předběžným opatřením celé to rozhodnutí zrušil,“ uvedl Milan Reiniger z občanského sdružení. Součástí žaloby je i žádost o předběžné opatření, které by mělo celé stavební řízení zakonzervovat.

Plánovaná spalovna by měla vyřešit problém se stále se zvětšujícím množstvím odpadu, který se v obci skládkuje. Odpůrcům také vadí, že by měla stát v těsné blízkosti obce. Poukazují také na zdravotní rizika. „Spousta nebezpečných látek, které jsou v odpadu obsaženy, se potom částečně přesunou do popílku a částečně do ovzduší,“ potvrdil odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik, lékař Miroslav Šuta.

Reportáž Mirky Vejvodové (zdroj: ČT24)

Šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela tvrdí, že žádná zdravotní rizika nehrozí, což prokazuje studiemi. Argumentuje i právě získaným územním rozhodnutím: „Pro nás je to zásadní dokument, který vlastně jednoznačně potvrdil, že projekt je dobře připraven a že splňuje ekologické i další parametry.“

Spalovna rozdělila místní na dva tábory. Jedni jsou pro, druzí proti: „Myslím, že velmi naroste doprava. Mám v Německu známé a od těch vím, že to je dobrá věc. Bude to mít i výhody pro obec. Vadí mi to, že se tu staví stavba, která není trendy.“

Spalovna bude stát více než dvě miliardy. Zhruba čtvrtinu by měla uhradit Evropská unie.