Nedávno napuštěný Podhradský rybník se zase vypouští

Plumlov (Prostějovsko) – Začal výlov Podhradského rybníka v Plumlově na Prostějovsku. Po krátké době ho potom vodohospodáři znovu vypustí. Po jeho napuštění se totiž ukázalo, že prosakuje hráz. Povodí Moravy ji proto chce opravit.

Protože bude rybník přes zimu vypuštěn, neměl by Plumlovské ohrožovat. Vodohospodáři zatím připraví projekt na sanaci hráze a opraví ji. Předpokládají, že příčinou rozsáhlých průsaků v hrázi jsou zbytky starého kanálu, který zřejmě je veden napříč konstrukcí. „Jednáme s majitelem bufetu, který je na hrázi umístěný, protože je přímo v tělese hráze. Sklepy sahají až skoro ke dnu a tam si myslím, že by mohly být samotné problémy. Proto chceme objekt odkoupit, celý ho zbourat a hráz kompletně sanovat,“ přiblížila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Potíže hráze Podhradského rybníka se objevily krátce poté, co byla nádrž znovu napuštěna. Vodohospodáři ale tvrdí, že o jejím špatném stavu se nemohli předem dozvědět. „Drobné průsaky tam byly již dříve, ale ty jsou – řekněme – běžné. Tlak vody se projevil na hrázové těleso tím, že se začalo projevovat průsaků mnohem více a ve větším prostředí,“ podotkla mluvčí Tomíčková. Při předchozím vypuštění rybníka se Povodí Moravy snažilo zbavit jej sinic. To se ale podle mluvčí docela nepodařilo, protože lidé do přítoku vypouštějí splašky, obce přitom většinou nemají čističky. Před opětovným napuštěním Podhradského rybníku chtějí vodohospodáři situaci změnit.

Rozhovor s Gabrielou Tomíčkovou (zdroj: ČT24)

Před vypuštěním Podhradského rybníka došlo na jeho neplánovaný výlov. Rybáři vytáhnou především kapry. „Těch by tady mělo být asi sto metráků,“ nastínila mluvčí Povodí Moravy. V rybníku žijí také štiky a candáti. „Potom slíbili, že tady bude nějaké překvapení,“ dodala mluvčí.