Nechceme KSČM ve školství, vzkazují studenti

České Budějovice - Jihočeští studenti a pedagogové stávkovali. Nelíbí se jim, že krajský resort školství má řídit Vítězslava Baborová z KSČM. Hodinový protest podpořila Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity i řada středních škol. Místo druhé vyučovací hodiny tak studenti diskutovali o vlivu komunismu na vývoj země. Stávku vyhlásilo třeboňské gymnázium a postupně se k němu připojily střední školy z Českých Budějovic, Soběslavi, Jindřichova Hradce, Kaplice, Tábora, Prachatic nebo Písku. Petici proti nově jmenované radní už podepsalo přes 9 tisíc lidí.

Studenti: Nevadí nám odborná způsobilost, vadí nám její příslušnost ke KSČM

V aule třeboňského gymnázia se sešla stovka protestujících studentů. Zpívaly se písně Karla Kryla a diskutovalo se o tom, zda byl komunismus zločinecký režim.„Nevadí nám odborná způsobilost paní Baborové, to, co je pro nás zásadní, je její příslušnost k ideologii. Paní Baborová se hlásí ke KSČM, což je strana řazená mezi extremistické,“ řekl organizátor protestu, učitel Martin Rosocha. Dodal, že k extremistickýcm stranám ji v Bohumínském usnesení z roku 1995 řadí sama ČSSD, která s ní nyní uzavřela koalici. „Paní Baborová v jednom z rozhovorů řekla, že většina lidí si návrat demokracie v roce 1989 nepřála. Tímto přístupem v podstatě legitimizuje režim, který byl v roce 1993 prohlášen za zločinecký a protiprávní,“ dodal Rosocha.

Přestože Baborová dosud na svém postu nezačala pracovat, protestujícím se nelíbí její představy o tom, jak by mělo školství v kraji fungovat. Zejména se obávají nahrazování víceletých gymnázií učilišti. „Tady bylo jasně řečeno, že gymnázia nejsou baštami a že bychom se měli soustředit na učiliště. Bojím se toho, že by tu mohla nastat situace, která tu byla před rokem 1989,“ poznamenal Rosocha.

Protikomunistická demonstrace
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Slavomír Kubeš

Hejtman Zimola se vyjadřovat nechce - vše z jeho úst již zaznělo

„Rádi bychom docílili toho, aby hejtman Zimola svolal mimořádné zasedání, na kterém by znovu zhodnotil koaliční smlouvu. Vyzýváme ho, aby si nenechal přikyvovat stranou totalitní, ale raději našel shodu s dalšími demokratickými stranami, které s ním chtějí jednat,“ řekl zástupce třeboňských studentů Dominik Hořejší. Podle něj mohl Zimola utvořit koalici se stranou Jihočeši 2012 a s KDU-ČSL a ta koalice by byla stejně silná jako s komunisty. Dodal, že pokud hejtman na koaliční smlouvě trvá, žádá ho alespoň, aby vyměnil resort školství a kultury za jiný, který má v gesci ČSSD, aby ho komunistická strana nemohla nijak ovlivňovat. Pokud hejtman v radě nic nezmění, hodlají studenti v protestech pokračovat i v dalších dnech.

Hejtman Jiří Zimola se už k celé věci vyjadřovat nechce, podle jeho slov vše, co chtěl říci, z jeho úst už zaznělo. „Respektuji výsledek demokratických voleb, v nichž vyhrála sociální demokracie a druzí byli komunisté. Podařilo se nám sestavit takovou formu spolupráce, která dle mého názoru Jihočechům přinese prospěch. Jsem přesvědčen, že i komunističní představitelé, kteří byli navrženi na důležité posty, budou schopni dokázat svou kompetenci a chci všechny ubezpečit, že na to budu důsledně dohlížet,“ řekl v pondělí v Událostech, komentářích. 

České televizi se nepodařilo spojit ani s Vítězslavou Baborovou. Podle lídra jihočeské kandidátky KSČM Petra Braného zatím není připravena k diskusi, protože ona i její rodina již několik dní čelí osobním vulgárním útokům. Některé případy v průběhu týdne řešila i policie. Baborová proto nechce v tuto chvíli svou přítomností situaci vyostřovat. „Dokud nebude v naší republice hlavním kritériem kvalifikace a výkon, když se to bude zastírat tzv. antikomunismem a vzpomínkami na minulost, tak to nepůjde lepší cestou. Diskuse, která se vede nejen na této škole, by byla asi pro studenty funkčnější, kdyby přizvali i druhou stranu a neuzavírali se do vlastního mikrosvěta,“ prohlásil.

Protestující a signatáři petice podle Braného žádají, aby se nedodržovaly demokratické principy, které byly dosaženy svobodnými a přímými volbami. „O tomhle přece není možné v demokracii diskutovat s odvoláním na historii a ještě z té historie vytrhávat jednotlivé případy, které se hodí,“ dodal s tím, že jedná pouze o vyjádření protestu, ale nikoli o snahu řešit situaci. Vítězslava Baborová je podle něj připravena nabídnou řešení pro krajské školství a zástupné problémy protestujících považuje za nesmyslné. Na výměnu resortů ale jeho strana připravená není. „Jsem přesvědčen o tom, že odborná veřejnost chápe, že paní Baborová není žádným strašákem pro jihočeské školství, ale že může být přínosem,“ řekl.

Volby v Jihočeském kraji vyhrála ČSSD, která vytvořila koalici s KSČM. Zastupitelé na prvním zasedání zvolili radní pro školství Vítězslavu Baborovou, což vyvolává v kraji již několik dní emoce. Studenti třeboňského gymnázia vstoupili již minulé pondělí do stávkové pohotovosti a postupně je podpořily další školy včetně Jihočeské univerzity. Martin Rosocha také sepsal petici proti komunistům v krajském školství, kterou na internetu dosud podepsalo téměř devět a půl tisíce lidí. „Jsou to podpisy napříč celou republikou, spousta lidí to podporuje i ze zahraničí,“ podotkl Rosocha.