Na Vysočině začala transformace ústavů sociální péče

Vysočina – První klienti ústavů sociální péče na Vysočině se ze zámků a velkých ubytoven začínají stěhovat do rodinných domků. Vrcholí první fáze transformace ústavů. Handicapovaní klienti z Jinošova jako první obsadí nové domky ve Velké Bíteši a stacionář v Náměšti nad Oslavou.

Ladislav Grym je jeden z 72 mentálně a zdravotně handicapovaných klientů Domova bez zámku v Jinošově. Přijel se poprvé seznámit se svým novým bydlením: „Těším se! Líbí se mi tady!“ Ve vilové čtvrti na kraji Velké Bíteše vyrostly pro postižené první dva rodinné domy. „To jsou první stavby v rámci procesu transformace ústavů sociální péče v České republice,“ prohlásil radní pro oblast sociálních věcí Kraje Vysočina Petr Krčál (ČSSD).

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Vysočina začala se začleňováním postižených jako první kvůli havárii na zámku v Jinošově, kde se v únoru 2008 zřítil strop, a klienti se pak několikrát stěhovali. „V domácnosti bude bydlet 6 klientů, kteří kromě postižení mentálního jsou také imobilní,“ uvedla ředitelka Domova bez zámku Alena Brožková a vedoucí Domova pro osoby se zdravotním postižením Velká Bíteš Lucie Havlíková doplnila: „Všimněte si, je tu kolejnicový systém. Ten si přitáhneme a uživatel se jenom přehoupne mezi místnostmi.“

Pro klienty bývalých ústavů sociální péče vyroste v nejbližší době na Vysočině celkem 52 nových domků. Kromě prvních ve Velké Bíteši už stojí v budově bývalé radnice v Náměšti nad Oslavou také kavárna, stacionář a sociálně-terapeutické dílny. „V současné době bude první fáze stát dohromady 350 milionů korun,“ dodal Petr Krčál. Projekt z největší části platí Evropská unie a také ministerstvo práce a sociálních věcí.

První klienti se do domků začnou stěhovat v pondělí, ve středu by tady měli poprvé nocovat.