Bubeníček chce prolomit limity těžby uhlí na Ústecku

Ústí nad Labem - Ústecký kraj je pro pokračování těžby hnědého uhlí za limity kvůli zachování stovek pracovních míst, řekl nový hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Doposud se kraj stavěl proti prolomení limitů těžby z roku 1991, které mimo jiné brání zboření Horního Jiřetína na Mostecku.

Podmínkou pro těžbu za limity je dohoda těžařů s dotčenými obcemi a jejich občany na odškodnění. „Na tom jsme se shodli s koaličním partnerem (ČSSD, pozn. red.),“ uvedl Bubeníček. Proti prolomení limitů se staví současná vláda. „Vláda by musela zrušit platné usnesení, je jasné, že ta současná tak neučiní. Kraj by v budoucnosti nové vládě dal doporučení na zrušení daného usnesení,“ uvedl Bubeníček, jenž je prvním komunistickým hejtmanem od zavedení krajských samospráv v zemi. 

Omezení v těžbě uhlí nejvíce vadí mostecké těžařské skupině Czech Coal. Od prosince začne útlum hlubinného dolu Centrum, který zaměstnává asi 300 lidí. Dalších 200 lidí odchází ze sousedního povrchového dolu ČSA, který se blíží k územním limitům těžby a od podzimu utlumuje činnost. Právě těžaři jsou mezi prvními, kteří projevili zájem se s novým vedením kraje sejít.

Nový hejtman vyjmenoval také priority Ústeckého kraje, mezi které kromě vytvoření koncepce zdravotnictví či zajištění hromadné dopravy patří transparentní hospodaření s majetkem a transparentnost při zadávání veřejných zakázek. „Tam si osobně myslím, že byly určité rezervy,“ doplnil hejtman.