Vedení Liberce se pře o privatizaci městské firmy

Liberec – Liberec chce prodat technické služby. Zadluženému městu by měl obchod vynést až 100 milionů. Opozice je ale proti. Privatizace jiných městských společností už podle ní ukázala, že se to do budoucna nevyplácí. Městská kasa prý bude přicházet až o 10 milionů ročně.

Drobné opravy silnic, údržba zeleně, nebo letní a zimní úklid – to vše pro Liberec zajišťují technické služby. Město firmu stoprocentně vlastní. Už za 6 dní to ale může být jinak. Zastupitelé totiž budou rozhodovat, jestli firmu neprodat. „Cena, kterou můžeme obdržet, je něco kolem 100 milionů korun,“ uvedl finanční náměstek primátorky Liberce Jiří Šolc (LO).

Opozice s prodejem technických služeb nesouhlasí. Nemá ale dostatek hlasů, aby ho zastavila. Město podle ní sice v začátku získá až 100 milionů Kč, stejně ale bude muset najít firmu, která pro něj stávající služby zajistí. A když to nebude firma vlastněná městem, budou prý ceny podstatně vyšší. „Dnes může město dostat na některé služby třeba slevu, nebo může dostat některé peníze zpátky ve formě dividendy. V případě privatizace však tato možnost zmizí a město tak může platit ročně až o 10 milionů víc,“ potvrdil opoziční zastupitel Jaromír Baxa (ZpL) a Dana Lysáková (KSČM) doplnila: „Nikdy se to neosvědčilo. Ať jsme předali tuhý komunální odpad třeba společnosti A.S.A., nebo městské osvětlení Eltodu, vždy to přineslo jen další zvýšené náklady.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Podle vedení města už nemá smysl technické služby vlastnit. Zákony upravující zadávání zakázek se mění. A radnice tak stejně nemá možnost objednat služby ve své firmě bez výběrového řízení. „Mít v majetku města stavební firmu, která musí soutěžit se všemi ostatními stavebními firmami na trhu, se jeví jako neúčelné, protože ona v městských zakázkách mnohdy nevyhrává,“ dodal náměstek Šolc.

Město chce přes odpor opozice prodat i místní letiště. Už prý jedná se zájemcem, který je ochoten za něj zaplatit 100 milionů korun.