Loučovice nahradily nevyhovující čistírnu novou

Loučovice - Vodohospodáři v Loučovicích spustili novou centrální čistírnu odpadních vod za 52 milionů korun. Tok horní Vltavy by tak měl být zase o něco čistší. Stará čistírna, která v testech před pěti lety propadla a dostala se na seznam největších českých hříšníků, už zcela zmizela z mapy. Loučovice tehdy správci toků označili za odstrašující případ.

Stará čistírna byla nevyhovující - zrezivělým potrubím přitékala špinavá voda, pracovníci ručně z hladiny odstraňovali plovoucí odpad. Kalná, zapáchající voda končila v rozpadajících se malých bazénech. Odtud směřovala do Vltavy přímo nad přírodní rezervací. „Hrozily nám vysoké sankce za znečišťování vod,“ uvedl Jan Kubík /NEZ/, starosta Loučovic.

„Původní čistírna patřila mezi nejstarší, které jsme provozovali, a její životnost byla již za hranicí,“ uvedla Jitka Kramářová, mluvčí, ČEVAK. Objevila se na černé vodohospodářské listině, proto ji dělníci zbourali. Stavba nové čistírny trvala dva roky. Radnice na ni získala téměř 40 milionů z evropských fondů a státní pokladny. Zbytek zaplatila ze svého. „Je kapacitní a vyhovuje novým podmínkám pro vypouštění odpadních vod do řeky,“ uvedl Jiří Lipold, technický ředitel ČEVAK.

Podle vodohospodářů si oddechnou především lidé žijící pod obcí a vodáci. V řece by se už neměly objevit zapáchající látky. „Samozřejmě že to má přínos nejen pro vodáky, ale i pro biotop Vltavy,“ uvedl Zdeněk Zídek, ředitel Povodí Vltavy. Mezi Loučovicemi i Vyšším Brodem vede jedna z nejobtížnějších vodáckých tratí. Řeku v tomto úseku desetiletí znečišťoval také papírenský provoz. Podnik ale před třemi lety výrobu zastavil.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)