Hotel s restaurací na Klínovci dál chátrá a rozpadá se

Klínovec - Restaurace s hotelem na vrcholu Klínovce zůstane i v nadcházející zimní sezoně zavřená. Po nepovedené privatizaci ji nakonec koupilo město Boží Dar, na opravu ale nemá peníze. Poslední posudky navíc ukazují, že stav objektu je horší, než odborníci čekali.

Historická restaurace s hotelem na Klínovci přežila obě světové války. Už desátým rokem ale chátrá. Opakem je sousední německý areál Fichtelberg, vzdušnou čarou vzdálený tři kilometry. Plní jej spokojení turisté, fungují tam atrakce pro děti i restaurace. Na vrchol turisty vozí nejstarší kabinková lanovka v Německu. Repliku původní restaurace tam od základů postavili už v roce 1999.

Hotel na Klínovci po nevydařené privatizaci v roce 2003 koupil Boží Dar. Architekti spočítali opravy na 250 milionů korun. Další nepříjemné překvapení odhalili stavaři pod omítkou. Některé trámy už napadla dřevomorka a zdi se pomalu rozpadají. „Musí přijít památkáři, musí se na vše podívat a myslím si, že zjistí společně se statiky, že objekt se nedá zachránit,“ říká Jan Horník (nez.), starosta Božího Daru.

Na Klínovci by Božídarští nejraději viděli nový hotel, který by co nejvíc připomínal ten původní. „Je to samozřejmě problematické, ale musí se hledat cesty tak, aby se zachránilo maximum,“ uvedl památkář Jakub Chaloupka, Národní památkový ústav, Loket. Starosta Božího Daru předpokládá, že o dalším osudu klínoveckého hotelu budou rozhodovat zastupitelé nejdříve příští rok na jaře.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)