Holečková končí v dvorské zoo, už není ani v představenstvu

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – Po více než šestnácti letech opustila Dana Holečková vedení královédvorské zoologické zahrady. Poté, co v létě rezignovala z ředitelské funkce, odvolala ji nyní rada Královéhradeckého kraje i z představenstva. Jeho složení obměnila krajská rada výrazněji, odešli i někteří dosavadní zástupci regionu, členem se naopak stal nový ředitel Přemysl Rabas.

V představenstvu Zoo Dvůr Králové už nebudou kromě dlouholeté ředitelky Holečkové zasedat ani bývalí zastupitelé Josef Ješina a Vladislav Friml. Zůstávají naopak nový první náměstek hejtmana Otakar Ruml, starosta Hostinného Karel Klíma, dvorský místostarosta Jan Bém a dosavadní předseda představenstva Marian Slodičák, které posílí také Přemysl Rabas. „Novým členem kromě Rabase bude poslanec Robin Böhnisch,“ dodal mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.

Nové představenstvo má obdobné cíle jako nový ředitel zoologické zahrady. „Především je třeba, aby se zastavil úbytek návštěvníků naší zoo a návštěvnost začala stoupat. Chceme také nastartovat cestu k návratu dvorské zoologické zahrady zpět do evropské a světové organizace zoo, kam dvorská zahrada patří,“ shrnul Otakar Ruml.

Posledním úspěchem Dany Holečkové, která vedla zoologickou zahradu od roku 1996, bylo letošní otevření safari pro automobily. V poslední době ovšem čelila ostré kritice části zaměstnanců a dalších lidí spjatých s dvorskou zoo. Zahrada totiž předloni vystoupila z Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a letos byla vyloučena ze Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA). Zahrada měla podle obou asociací porušovat etická pravidla při převozech zvířat.