Středočeské nemocnice finišují v jednání s pojišťovnami

Praha - Ve středních Čechách vrcholí jednání nemocnic s pojišťovnami. Útlum čeká tři soukromá zařízení. Krajských nemocnic se dotknou jen menší změny. Přesto jejich ředitelé s podpisem nových smluv vyčkávají, až skončí jednání i v dalších krajích. Podle VZP se dohoda blíží.

Všech pět krajských nemocnic získá jistotu a dostane od VZP dlouhodobou smlouvu na pět let. Drobné změny ale čekají většinu z nich. Jde především o škrtání lůžek nebo změny oborů. Například v nemocnici v Příbrami se jedná o lůžka infekčního oddělení. „V průběhu pěti let se k tomu znovu vrátíme a budeme jednat o restrukturalizaci, to znamená efektivnějším využití některých akutních lůžek,“ říká ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada. „Podle posledních zpráv a posledních výsledků by péče pro pacienty Středočeského kraje měla být v příštím roce stejná,“ ujišťuje radní Středočeského kraje pro zdravotnictví Jiřina Fialová. 

Akutní péči chtějí pojišťovny utlumit dřív nebo později ve třech zařízeních. Naopak šest z dvaceti středočeských nemocnic dostalo smlouvu beze změn. Nemocnice v Nymburku a Městci Králové pak jednají o spojení. Pojišťovny už s ním počítají. Ke změně má dojít v příštím roce. „Cílem toho podniku je především zachování rozsahu a dostupnosti poskytované péče v celém regionu,“ vysvětluje mluvčí nymburského městského úřadu Markéta Tomčíková. 

Podle VZP by se specializovaná péče měla soustředit do velkých nemocnic a ta jednodenní do menších. Jednání podle pojišťovny už finišují. „Mluvíme o řádu dnů, maximálně týdnů. U těch problematických nemocnic předpokládáme, že to bude nejdéle do konce tohoto roku,“ odhaduje ředitel VZP pro Prahu a Středočeský kraj Pavel Pivrnec.  

Menší nemocnice postupně smlouvy podepisují, ty krajské ale zatím čekají. Chtějí tak podpořit nemocnice v ostatních krajích, které s pojišťovnami ještě vyjednávají, a podepsat až společně.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)