Kde se nejvíc daří korupci?

Turnov - Na kterých radnicích se podle podnikatelů nejvíc daří korupci? Tak právě to zjišťoval průzkum Město pro byznys 2012. Sedm tisíc malých a středních podnikatelů hodnotilo celkem dvě stě pět českých měst.

Dvůr Králové a Náchod jsou dvě podobně velká města vzdálená jen třicet kilometrů. Ale taky dva póly průzkumu v Královéhradeckém kraji. Nejméně se podle něj uplácí ve Dvoře Králové. „Veřejné zakázky zadáváme průhledně, průhledně probíhají i výběrová řízení a každý u nás má dveře otevřené,“ vysvětluje místostarosta Dvora Králové Dušan Kubica.  

Náchod skončil na opačném konci žebříčku. V hodnocení korupce na radnici dokonce dopadl nejhůř v kraji. „O žádné korupční kauze nevím a tomuto průzkumu nepřikládám žádný velký význam,“ reaguje na výsledky průzkumu starosta Náchoda Jan Birke. „Tyto průzkumy jsou spíše obrazem radnice. Neznamená to však, že by měl jít občan nebo podnikatel na radnici s úplatkem,“ upozorňuje zpracovatel průzkumu Michal Kaderka. 

Jenže místní podnikatelé, které Česká televize oslovila, vidí situaci úplně jinak. „Pro mě je to velké překvapení. Já jsem té informaci nechtěl ani věřit. Zatím jsem se ale nesetkal s nikým, kdo by přišel a oznámil mi nějaký případ korupce,“ zdůrazňuje ředitel Hospodářské komory Náchod František Molík. „Když jsem se toho zpracovatele dotazoval, tak mi bylo řečeno, že ti podnikatelé byli zřejmě nakloněni městu. Takže ti, co korumpují město, zároveň říkají, že to město není zkorumpované,“ uzavírá královédvorský podnikatel Nasik Kiriakovský.  

Podobně jako Náchod dopadly v anketě třeba také radnice v Karlových Varech, Telči, Domažlicích nebo na Praze 3.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)