Země se třese, domy se rozpadají – život u trati v Mostě

Most – Nevyspalí lidé a popraskané zdi domů zůstávají po průjezdech těžkých nákladních vlaků v mosteckých Rudolicích nad Bílinou. Lidé, kteří žijí poblíž trati, chtějí, aby Správa železniční dopravní cesty postavila protihlukovou stěnu, sepsali proto i petici. SŽDC se ale do stavby nehrne a požaduje další měření.

Traťový úsek se třemi kolejemi – dvěma tratěmi z Mostu na Teplice a jednou na Louny – vede v Rudolicích zhruba dvanáct metrů od rodinných domů. Jejich obyvatelé jsou zoufalí, domy mají popraskané zdi, sami několikrát denně zažívají zemětřesení. „Když jede osobák, tak to jde, ale když jede náklaďák, tak třeba se úplně chvěje barák,“ řekla majitelka jednoho z domů Alena Podhorová. Vlaků přitom stále přibývá.

Lidé žijící u trati sepsali petici a požádali město o pomoc. Mostecký magistrát nechal zpracovat hlukovou studii, jejíž výsledky skutečně potvrdily překročení hlukových limitů. Studii město poslalo Správě železniční dopravní cesty, které železniční trať patří. Výsledkem by měla být protihluková stěna.

Železniční správa se ale do pomoci Rudolickým nehrne, raději žádá o další dokumenty. „Nyní budeme potřebovat doložit, že měření provedla autorizovaná firma podle přesně stanovené metodiky,“ řekl mluvčí SŽDC Pavel Tesař. Ani potom není jisté, zda protihluková stěna vznikne. Mluvčí navrhl, že by mohlo stačit, aby správa zaplatila výměnu oken v postižených domech.

Lidé, kteří u trati žijí, ale musí opravovat i zdi. Někteří používají po předchozích zkušenostech raději armovaný beton. „Kdybychom to udělali z cihel, tak to dopadne tak, že se začne rozpadat,“ zdůraznil majitel jednoho z domů Jan Polák.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)