Rabas přebírá dvorskou zoo, chce nabídnout širší služby a vrátit se do EAZA

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – Končí bezvládí v Zoo Dvůr Králové, které trvalo od říjnové rezignace dlouholeté ředitelky Dany Holečkové. Do fuknce nastupuje bývalý ředitel Zooparku Chomutov Přemysl Rabas, který slibuje, že zahradu vrátí do mezinárodních chovatelských asociací, musí také uklidnit napjaté vztahy mezi svými podřízenými.

Návrat goril do dvorské zoologické zahrady nebo obnova tradičního okruhu pro pěší mají být výsledky Rabasova ředitelského působení, které na první pohled pozná každý návštěvník. Na někdejšího ředitele chomutovské zoo, který působil také v politice a čtyři roky zasedal v Poslanecké sněmovně, však čekají především náročné úřednické a manažerské úkoly – musí dát do pořádku pochroumanou zoo, která po odchodu z Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) musí odevzdávat zapůjčená chovná zvířata. Navíc byla zoo vyhozena i ze Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA). V pořádku nejsou ani vztahy mezi zaměstnanci.

Navíc se od zahrady odklání široká veřejnost – loni se počet návštěvníků snížil o desetinu. I to chce Rabas změnit. „Například chci věnovat větší péči dětským návštěvníkům, a to především proto, že dnes je konkurence taková, že to, co stačilo dětem před pěti lety, dnes nestačí,“ poznamenal nový ředitel. Na ceny vstupného nechce sahat, ale v jejich rámci slibuje širší služby, připomněl přitom, že již dnes je v ceně vstupenky i parkování.

Rozhovor s Přemyslem Rabasem (zdroj: ČT24)

Přemysl Rabas sám považuje za svůj nejdůležitější cíl vrátit Zoo Dvůr Králové do evropské chovatelské asociace. Jednání chce zahájit co nejdříve. „Jestli nám všem jde o zvířata, jak královédvorské zahradě, tak ostatním evropským zoologickým zahradám, tak je v našem společném zájmu na záchranných programech spolupracovat,“ zdůraznil nový ředitel.

Dodal ovšem, že poté, co předchozí ředitelka s dvorskou zoologickou zahradou opustila EAZA, nedošlo k nijak masivní migraci zvířat: „V rámci toho programu se vrátily pouze okapi a dvě mláďata ve dvoře zůstala.“ Připustil ale, že je nyní složité získávat jiná chovná zvířata. Problém se obzvlášť týká nového pavilonu goril. Jeho stavba stála 23 milionů korun, ale poté, co zoo zapůjčila jednu samici do Prahy, obývá ho pouze jeden neplodný samec.