Písek sníží nároky na energie a nedá do toho ani korunu

Písek - Snížit výdaje za energie v městských budovách bez jakékoli investice má v plánu písecká radnice. Za projekt, který to umožní, získala tento týden ocenění na mezinárodní konferenci o úsporách energie. Základem je metoda EPC, u nás zatím nepříliš využívaný model spolupráce mezi klientem a dodavatelem.

Na zateplení nebo nová okna u všech městských budov by písecká radnice podle starosty Ondřeje Veselého (ČSSD) těžko dávala dohromady peníze. Díky oceněnému projektu to získají zadarmo. „Máme budovy, kde chceme uspořit, dáme investorům na výběr, které chtějí zainvestovat, a oni nám řeknou, jak a do kdy to máme splatit,“ přibližuje. Investice se pak splácí z energetických úspor, takže financování půjde zcela mimo městskou pokladnu.

Rizika jsou na investorovi. Pokud špatně odhadne efekt úsporných opatření, může na rozdíl od radnice prodělat. „Nedá se to použít vždy a všude, zvlášt ne tam, kde jsou úspory malé. Ale pokud se to týká obecních budov, škol, tak to je naprosto ideální,“ říká energetický poradce Edvard Sequens ze sdružení pro záchranu prostředí Calla.

Reportáž Kristiny Vrkočové a Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Písecký projekt se zatím týká devatenácti školských budov. Když bude úspěšný, použije město stejný princip na kulturní zařízení nebo radnici.

Stejný projekt funguje už od roku 2006 v Pardubickém kraji. Investuje se do nemocnic, sociálních ústavů i škol. Roční úspora činí přibližně 28 milionů korun. Vůbec největší akce projektu se teď chystá v pardubické nemocnici - stavba nové prádelny. Stát bude zhruba devadesát milionů. A stejně jako v dalších případech by měla být zaplacena výhradně z energetických úspor.