Ostravská MHD přijde o 5 procent spojů i celé linky

Ostrava – Nejenom jednotlivé spoje, ale i celé linky zaniknou v březnu v ostravské MHD. Rušit bude místa, kde jsou linky zdvojené, zaniknou také spoje, které jsou podle koordinátora dopravy málo vytížené. Dopravní podnik musí omezit rozsah dopravy, protože napřesrok dostane od města o 21 milionů korun méně než letos a o 50 milionů méně, než potřebuje.

Podle Jana Dvořáka ze společnosti Koordinátor ODIS, která dopravu na Ostravsku objednává a organizuje, začnou změny platit 3. března. Konkrétní informace zatím koordinátor sdělit nechce. „Nechceme, aby se připravované změny výrazně dotkly cestujících,“ ubezpečil však Dvořák.

Klíčové je omezení výkonů ostravského dopravního podniku o pět procent. „Ročně najedeme 34 milionů vozových kilometrů. Pětiprocentní pokles znamená snížení o téměř dva miliony,“ vyčíslil Jiří Kurtas z Dopravního podniku Ostrava. Firmu k tomu nutí očekávaná 50milionová ztráta. O 21 milionů přijde po snížení městského příspěvku, kterým magistrát dorovnává ztrátu. Zbytek souvisí s růstem DPH a inflací.