V jižních Čechách zaniknou policejní služebny, bezpečnost se prý nezhorší

Vyšší Brod – Policejní úspory, které vedou k rušení služeben, trápí celou zemi a postupně zní nespokojenost z jednotlivých měst. Zařadily se mezi ně i jihočeské Křemže a Vyšší Brod. Místním se nelíbí plány na omezení místních oddělení, křemežská radnice se obává, že se sníží bezpečnost, zejména v noci. Policejní velení ale slibuje, že policisté budou místním lidem nadále k dispozici ve stejné míře jako dnes.

Ve Vyšším Brodě a Křemžích zaniknou policejní oddělení a nahradí je služebny. Znamená to, že budou místní policisté podléhat jinému veliteli, který již nebude přímo ve městech, ale v Českém Krumlově. Navíc se policistům zvětší rajony. Krajské policejní vedení ale ubezpečuje, že se takřka nic nezmění. „Zůstávají vozidla, výpočetní technika, vybavení a zůstávají policisté v terénu,“ říká mluvčí jihočeského policejního ředitelství Jiří Matzner.

Starostové jsou přesto přesvědčeni, že se bezpečnostní situace zásadně zhorší. „Plnohodnotný čtyřiadvacetihodinový provoz tu zachován nebude,“ varuje starosta Kremže Josef Troup. Obyvatelé se obávají nepořádku v ulicích. Ve Vyšším Brodě sepsali i petici, nasbírali již 500 podpisů. Starostové z regionu zase zaslali policejnímu prezidentovi dopis, aby manévry zastavil. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Policejní představitelé se ale snaží lidi uklidnit, slibují, že se pro ně nic nezhorší. Policistů v jižních Čechách nemá ubýt, ovšem přestěhují se tak, aby 2 200 policejních příslušníků v regionu bylo rozmístěno co nejrovnoměrněji. Omezení provozní doby služeben také nemá vést ke zhoršení bezpečnosti – policisté přijedou na telefonické zavolání. Policisté tyto změny připravují už na leden, zatím neuvažují o tom, že by plány přehodnotili.