Nejlépe se letos žilo okolo Hradce Králové

Praha - Nejlepším místem pro život je Královéhradecký kraj, alespoň podle výsledků druhého ročníku unikátního výzkumu Místo pro život. Druhé místo obsadila Praha, na třetí příčku se propadl Plzeňský kraj, který v loňském roce zvítězil. Na posledním místě skončil Moravskoslezský kraj, který se ale zároveň stal Skokanem roku. Výsledky dnes slavnostně vyhlásili autoři projektu na vernisáži výstavy srovnávacího výzkumu v prostorách hlavní pobočky České pošty v Praze. O pořadí krajů rozhodly kromě statistických dat také průzkum mezi respondenty z celé republiky a porota osobností z různých oborů.

Prvenství Královéhradeckému kraji zajistila zejména atraktivita regionu pro investory. Přes CzechInvest sem plynulo třikrát více peněz, než je celorepublikový průměr. „Za těmito výsledky stojí především rozšiřování automobilové výroby na Rychnovsku,“ vysvětlil tiskový mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi. V kraji je také výrazně nižší trestná činnost a velké množství pracovních příležitostí pro handicapované. Méně uspokojivé výsledky má region v oblasti vzdělávání, absolventi středních škol za dalším studiem odcházejí do jiných krajů. 

„Máme tu také hodně lidí, kteří jsou hrdí na svůj kraj a jsou také schopní a ochotní pro jeho rozvoj něco udělat,“ řekl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Otakar Ruml.

Hlavní město Praha je podle průzkumu druhým nejlepším místem pro život, jeho předností je rozvinutá dopravní infrastruktura, na druhou stranu je tady ale nejvyšší pravděpodobnost autonehody. Nejvíce je také návštěvníků kulturních zařízení a akcí, v tomto směru převyšuje Praha celorepublikový průměr dokonce více než dvojnásobně. Chybí tu ale zeleň. Metropole také svým obyvatelům nabízí mnohem více pracovních a studijních příležitostí než ostatní kraje.

Nadprůměrné množství pracovních příležitostí jak pro zdravé, tak i handicapované občany nabízí i Plzeňský kraj, který v letošním průzkumu obsadil třetí místo. Místní také dýchají čistší vzduch, produkují méně komunálního odpadu a zapřičiňují méně dopravních nehod než jejich sousedé z ostatních krajů. Naopak slabší stránkou je oblast kultury. V Plzeňském kraji se pořádá podprůměrný počet kulturních akcí a také počet jejich návštěvníků je ve srovnání s ostatními kraji mnohem nižší.

Novinkou letošního ročníku je kategorie Skokan roku, v níž letos uspěl Moravskoslezský kraj. Kategorie oceňuje kraj s největším meziročním nárůstem v některém z hodnocených kritérií, v tomto případě to byly investice do životního prostředí, které na Ostravsku od loňska narostly o 77 procent. 

Projekt Místo pro život mapuje hodnotový žebříček a kvalitu života v České republice. V krajích hodnotí úspěchy v jednotlivých oblastech, jako je například zdravotnictví, péče o děti a vzdělávání, pracovní podmínky, bezpečnost, ekologie či volnočasové aktivity.

Hodnocení se skládá ze tří složek - objektivních kritérií získaných z nezávislých zdrojů, jako je Český statistický úřad, jednotlivá ministerstva nebo třeba provozovatelé MHD, průzkumu spokojenosti prováděného mezi 1 400 respondenty ze všech regionů a názory odborného kolegia 20 osobností různých oborů, jako je například přední český kardiochirug Jan Pirk, ekonom Petr Zahradník nebo válečná reportérka Petra Procházková.