Schůzka s komunisty vyšla naprázdno, Sloupa vyměnit nechtějí

Karlovy Vary - Bez výsledku skončila schůzka karlovarských komunistů a tří učitelů středních škol. Kantoři před týdnem vyzvali k odchodu Václava Sloupa z postu náměstka hejtmana pro školství. Vadí jim jeho minulost, kdy sloužil jako politruk u pohraniční stráže. Sloup ale trvá na svém a odstoupit nehodlá.

Tři středoškolské učitele pozvali do jedné z karlovarských restaurací sami komunisté - náměstek pro školství Václav Sloup a lídr krajské KSČM Jaroslav Borka. „Bezprostředně mám pocit neutrální, ocenili jsme, že nás k jednání vyzvali,“ svěřil se po jeho skončení učitel z Ostrova a autor výzvy k odvolání náměstka Sloupa Ivan Machek. „Jsem rád, že jsem poznal autory výzvy a že jsem si s nimi mohl popovídat,“ dodal Sloup. Schůzka trvala asi hodinu, že bude pouze zdvořilostní, bylo jasné už dopředu. Ani jedna strana totiž nehodlala ustoupit. Učitelé dál trvají na tom, aby kraj náměstka Sloupa vyměnil, komunisté nechtějí.

Výzvu učitelů podpořily už dvě stovky jejich kolegů. Zatím ale nechtějí prozradit, jaké další protesty chystají. „Počkáme na výsledek jednání KSČM a sociální demokracie a podle toho budeme reagovat dál,“ řekl Machek. Odvolání Sloupa žádá v petici i krajská opozice. Podle slov karlovarského hejtmana Josefa Novotného je ČSSD připravena post náměstka pro školství převzít, pokud to vítězná KSČM umožní.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Václav Sloup působil 27 let u pohraniční stráže v Chebu, z toho čtyři roky jako zástupce velitele roty pro věci politické. Právě to učitelům vadí. „Člověk, který v té době měl vysokou politickou funkci u pohraniční stráže, by neměl řídit resort školství,“ míní Vladimír Bružeňák, učitel ze Sokolova. Veřejnost navíc pobouřilo, že Sloup takový způsob ochrany hranic obhajuje i nyní.