Vysočina má druhou lanovku, zatím trénuje se sudy

Luka nad Jihlavou (Jihlavsko) – Českomoravská vrchovina má svoji druhou lanovku. Není dlouhá, spojuje 550 metrů z Luk nad Jihlavou na místní vrch Balkán a obsluhuje místní lyžařské středisko. Lyžařům bude sloužit od 21. prosince. Zatím se na jejích čtyřmístných sedačkách uvelebily pivní sudy, aby bylo možné vykonat zátěžovou zkoušku.

Půjdou-li dobře zkoušky starší lanovky, kterou provozovatelé skiareálu v Lukách zakoupili z druhé ruky od kolegů z rakouského Obertauernu, povolí Drážní úřad provoz v příštím týdnu. Její noví vlastníci ale neplánují zahájit zimní sezonu s předstihem. „Nechceme zahájení provozu nijak uchvátat, naším cílem je rozjet lanovku v pátek 21. prosince,“ řekla správcová lyžařského areálu Magda Vaňková.

Náklady na pořízení, přestěhování a postavení lanovky, která alpské lyžaře vozila od roku 1997, dosáhly 15 milionů korun, celá akce začala v srpnu. Na svahu Balkánu nahradila kotvový vlek. Podle Magdy Vaňkové byla jeho výměna potřeba, areál se zaměřuje především na rodiny s dětmi. „Právě pro děti bylo někdy obtížné vyjet na kopec na kotvě,“ poznamenala správcová.

Lyžaři si však za pohodlí budou muset připlatit. Cena jízdného se ale podle Vaňkové nezvýší dramaticky. "Pokud jedna jízda stála 12 korun, počítáme s cenou 13 korun. Lyžaři však budou moci vybírat z více různých tarifů. V nabídce bude i skipas použitelný také na sjezdovce Křemešník na Pelhřimovsku.

Dosud jediná lanovka na Vysočině vede na Harusův kopec u Nového Města na Moravě. Dráha je dvousedačková a oproti nové lanovce je kratší – má šikmou délkou 453 metrů.