Kolínští úředníci legalizovali kradená auta i „skládačky“

Kolín – Zatýkání na kolínské radnici v polovině minulého týdne souviselo podle policistů s přihlašováním aut, která by za normálních okolností neměla šanci na registraci – vozů kradených nebo sestavených z dílů různých automobilů, tzv. „skládaček“. S tím souvisela také korupce. Kriminalisté obvinili dvanáct lidí včetně tří městských úředníků. Případ se týkal zhruba dvou desítek automobilů, zřejmě pouze malého zlomku různě pozměněných vozidel, která v Česku jezdí.

Na kolínské radnici i dalších místech ve městě a jeho okolí zatýkali policisté ve středu, dosud ale odmítali oznámit, oč se jednalo. Nyní potvrdili, že tak vyvrcholila zhruba roční práce, při které se zabývali děním na městském dopravním odboru. „Došlo k rozkrytí trestné činnosti dvanácti pachatelů, z toho tří pracovníků městského úřadu v Kolíně,“ uvedl Milan Komárek, náměstek středočeského policejního ředitele.

Skupina měla podle vyšetřovatelů přihlašovat auta, která na to neměla nárok – buď proto, že byla poskládána z náhradních dílů, nebo proto, že byla ukradená, a to buď v zahraničí, nebo v Česku. Policisté zatím vědí o 23 takto přihlášených automobilech, nevylučují ale, že jich mohlo být mnohem více.

Malý zlomek z moře podvodů?

Podle Martina Pajera z firmy Cebia, která se zabývá prověřováním historie automobilů, je případ odhalený na kolínské radnici jenom maličkým zlomkem z celkového počtu různě pozměněných a legalizovaných automobilů v Česku. Firma totiž naráží na různé problémy u 10 až 20 procent kontrolovaných vozidel, kterých měsíčně prověřuje na 40 tisíc. „Podíváme-li se na to, kolik v České republice vozidel je, tak to budou tisíce, ale spíše desetitisíce vozidel,“ odhadl Martin Pajer počet různě „závadných“ automobilů.

Dodal, že padělky dokladů nedokáže laik odhalit. Proto je podle Pajera vhodné nechat zkontrolovat ojeté auto například v autorizovaném servisu.

Nejenom falšování, ale i korupce

Kromě trestných činů spočívajících v padělání dokumentace vozidel se v případě vyskytla také korupce. „Bylo rozkryto a zadokumentováno několik případů předání a přijetí úplatků,“ řekl kolínský policejní vedoucí Dušan Žďárský.

K trestným činům, ze kterých je dvanáct lidí obviněno, může podle policistů ještě přibýt podvodná činnost. K ní mělo docházet při prodeji přihlášených kradených vozidel a zejména „skládaček“. Zákazníci pravděpodobně neměli ponětí, co kupují. „Domnívali se, že kupují vozidlo, které je způsobilé k provozu na pozemních komunikacích, ale koupili vozidlo, které je pouze souhrnem náhradních dílů,“ vysvětlil Marek Jirouš z vedení kolínského územního odboru policie.