Krajští radní chtěli prodat část nemocnice v Náchodě, opozice jim to rozmluvila

Náchod - Záměr prodat část areálu nemocnice v Náchodě soukromé firmě, to byl jeden z prvních střetů mezi koalicí ČSSD a komunistů s opozicí v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje. Vládnoucí koalice prodej budovy neprosadila a opozici nečekaně ustoupila. Náchodskou nemocnici čeká rozsáhlá oprava a dostavba za téměř půldruhé miliardy korun. Soutěž na dodavatele, kterou před několika měsíci přerušil antimonopolní úřad, nyní pokračuje, právní kancelář vybírá ze sedmi uchazečů.

Krajská koalice plánovala zbavit se garáží pro sanitky, které se nacházejí v areálu náchodské nemocnice. Prodat je chtěla firmě, jež v nich je dlouhodobě v nájmu. „Kraj ty garáže nebude potřebovat, protože dopravní zdravotní službu zajišťuje soukromá firma,“ odůvodnila záměr krajská radní Jana Třešňáková (ČSSD).

Proti tomu se postavila opozice. Namítá, že když kraj připravuje rozsáhlou modernizaci nemocnice za stovky milionů, peníze na opravu několika garáží se jistě najdou. „Mě především zaráží, že komunisté a socialisté chtějí privatizovat. Tato privatizace je pro kraj velmi nevýhodná, protože tady se rozebírá zdravotnická infrastruktura,“ poznamenal opoziční zastupitel Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Koalice ČSSD a komunistů vládne v kraji většinou jediného hlasu. I když byli přítomni všichni její zastupitelé, prodej části nemocnice neprosadila. Opozice jí vnutila svůj názor - neprodávat a připravit další varianty nájmu. Podle zastupitele Miroslava Švábla (nestr. za TOP 09) by firma například mohla zainvestovat do oprav a následně si to „odbydlet“.