VZP musí vrátit milion korun ústavu v Jirkově

Jirkov - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) musí vrátit téměř milion korun ústavu sociálních služeb v Jirkově u Chomutova. Pojišťovna v minulosti neproplatila nemocnici některé úkony kvůli údajnému nesplnění podmínek smlouvy. Peníze teď musí zaplatit, rozhodl o tom Městský soud v Praze. Rozsudek je pravomocný, VZP zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna provedla před pěti lety revizi dokladů na zdravotnickou péči klientů ústavu sociálních služeb v Jirkově. Ze šedesáti posuzovaných případů jich kontrolní lékaři padesát osm vyřadili s odůvodněním, že nesplňují podmínky smlouvy. Pojišťovna proto odmítla proplatit dohodnuté platby.

Město se snažilo s pojišťovnou dohodnout. Nakonec mu ale nezbylo než se obrátit na soud. Ten dal za pravdu ústavu. Pojišťovna se odvolala a soud znovu potvrdil původní verdikt - pojišťovna musí vrátit 955 tisíc korun za neproplacené výkony.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Podle Petra Haluzy, právníka zastupujícího jirkovský ústav sociální péče, české soudy podobný případ ještě neřešily. Rozhodnutí tak může být průlomové pro desítky dalších sporů mezi ústavy sociální péče a zdravotními pojišťovnami. „Bude to povzbuzení pro spoustu pobytových zařízení sociální služeb, které nejsou spokojeny s postupem zejména VZP,“ řekl Haluza. S verdiktem je spokojena i jirkovská radnice. „Samozřejmě to kvitujeme, protože je to relativně dost peněz,“ podotkl starosta Radek Štejnar (ČSSD).

Podle mluvčího VZP Jiřího Roda se pojišťovna teprve seznamuje s odůvodněním rozsudku a zvažuje podání dovolání. To ale nemá odkladný účinek, pojišťovna tak podle rozsudku musí chybějící platby ústavu proplatit.