Sníh a led způsobily řadu nehod, silnice nejčastěji blokovaly kamiony

Praha – Husté sněžení zkomplikovalo dopravu na řadě míst v Česku. Problémy měly především kamiony, které na některých místech zablokovaly provoz. Dlouhé kolony se kvůli nehodě kamionu tvořily například na dálnici D8 ve směru na Prahu, uzavřen byl i úsek dálnice D11, problémy byly hlášeny také na silnici R6. Ledovka zkomplikovala dopravu i na dálnici D5, kvůli odklízení kamionu je uzavřena. Problémy se objevily také na železnici, provoz byl omezen hned na několika místech v Praze. V hlavním městě kvůli sněhu nabíraly zpoždění také autobusy MHD.

Sníh padal v noci na celém území republiky. Většina tahů je už sjízdná, na silnicích ale zůstává vrstva rozbředlého sněhu. Počasí dopoledne zpomalilo i autobusy pražské MHD. Místy nabíraly až půlhodinové zpoždění. Zaznamenán byl také zvýšený počet výjezdů pražské záchranky. Při pádech na zasněžených a kluzkých ulicích se od pátku do neděle zranilo 14 lidí, v pondělí dalších 16.

Sníh zasáhl i provoz na železnicích. Kvůli zapadlým výhybkám byl ráno přerušen provoz na trati mezi stanicemi Praha-Radotín a Praha-Smíchov. Vedle tří zrušených vlaků se omezení dotklo i několika dalších rychlíků a osobních spojů. Zaváté výhybky způsobily problémy také na stanicích Horní Počernice, Krč a Řeporyje.

U Nového Města na Moravě havaroval kamion se dřevem

Na řadě míst kamiony havarovaly a buď zcela, nebo částečně omezily provoz. Ledovka a sníh časně ráno znemožnily průjezd kamionů mezi Volyní a Čkyní na Strakonicku, dopravu tam navíc ztížila viditelnost snížená na méně než sto metrů. Kamion se dřevem havaroval u Nového Města na Moravě. Kamiony uvízly také v kopci u Trhové Kamenice na Hodonínsku, kde zablokovaly hlavní tah.

  • Zimní počasí komplikuje v Česku dopravu autor: Martin Stolař, zdroj: ISIFA/MAFRA
  • Zimní počasí komplikuje v Česku dopravu autor: Ota Bartovský, zdroj: ISIFA/MAFRA

Kvůli kamionu byla kolem 6:00 například zcela neprůjezdná silnice ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku. Kolem 5:00 byl z důvodu hustého sněžení a sněhových jazyků pro nákladní auta nesjízdný tříkilometrový úsek mezi obcemi Komňa a Starý Hrozenkov na Uherskohradišťsku. Kvůli vyprošťování kamionu byl po 8:00 uzavřen na dálnici D11 ve směru do Hradce Králové exit 68 Chýšť. Nehoda sypače a zahraničního kamionu zablokovala ráno také dopravu na silnici I/48 nedaleko Nového Jičína.

Ve vyšších polohách se tvořily sněhové jazyky

Sníh komplikoval dopravu v Plzeňském kraji, ve vyšších polohách se tvořily sněhové jazyky. Po nočních přeháňkách a ranních teplotách kolem nuly se navíc tvořilo náledí. Ledovka zkomplikovala jízdu například po dálnici D5. Na celém úseku od Rozvadova do Plzně byla dopoledne ledovka, nejhorší situace byla v části u Ostrova. Na 117. kilometru směrem na Plzeň uvízl kamion. Kvůli jeho nakládce je silniční tah na čtyři hodiny uzavřen. Policie odklání dopravu na Benešovice a pak zpět na dálnici u Ostrova.

Všechny nehody v kraji se obešly bez vážných zranění. Sjízdné se dařilo udržovat silnice v nižších polohách, ve vyšších přibývalo úseků, kde byl místy protažen jen jeden jízdní pruh. Úplně zavřena zůstala už od pondělí silnice mezi Klenčím pod Čerchovem a Postřekovem na Domažlicku.

  • Zima autor: Taneček David, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4213/421232.jpg
  • Zima autor: Federico Gambarini, zdroj: ČTK/DPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4203/420274.jpg
  • Sníh na silnicích autor: Petrášek Radek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4212/421116.jpg
  • Sníh na silnicích autor: Petrášek Radek), zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4212/421111.jpg

Namrzlé silnice komplikovaly od noci dopravu v Karlovarském kraji. Silnice nižších tříd byly pod vrstvou ujetého nebo rozbředlého sněhu. Problémy vznikly zejména na silnici R6 u Sokolova, kde silnice namrzala. Mezi Novým Sedlem a Sokolovem byla po 10:00 zcela uzavřena doprava kvůli nehodě kamionu, který zablokoval celou silnici. Nedaleko od místa nehody boural i další kamion.

Také silnice v Olomouckém kraji pokryl nový sníh, podle silničářů ho přes noc napadlo do deseti centimetrů. Všechny silnice však dopoledne zůstaly sjízdné se zvýšenou opatrností. Sněžení však očekávají správci silnic i během dne.

V Ústeckém kraji byly většinou vozovky mokré, na horách s rozbředlou či uježděnou vrstvou sněhu. Dálnici D8 na Mělnicku mezi 12. a 20. kilometrem ve směru na Prahu zablokovala nehoda kamionu. Na místě se tvořily dlouhé kolony.

Sníh komplikoval dopravu i na silnicích v Pardubickém kraji. Všechny cesty byly sice sjízdné, ale na vozovkách ležela vrstva rozbředlého nebo ujetého sněhu. Podobná situace byla i na silnicích Královéhradeckého kraje. Nehoda se stala na hlavním tahu z Hradce Králové na Vysoké Mýto. Nákladní auto narazilo do stromu a návěs zablokoval všechny jízdní pruhy.

Také silnice v Jihočeském kraji pokryla vrstva sněhu. Situace byla horší na silnicích nižších tříd, například na Jindřichohradecku. Na úseku dálnice D3 a na vozovkách I. třídy ležela vrstva rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Ve vyšších polohách se během dne mohou tvořit sněhové jazyky.

Dopravní komplikace kvůli počasí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod