Škola pro sociálně znevýhodněné děti v Praze 5 se rušit nebude

Praha 5 – Městská část Praha 5 mění školskou politiku o 180 stupňů. Chystané rušení základní školy pro sociálně znevýhodněné děti, které vyvolalo obrovský odpor rodičů a odborníků, se neuskuteční. Staronoví radní najednou chtějí šetřit na jiných projektech.

Základní škola Grafická na Smíchově, která se jako jedna z mála škol v republice chlubí individuálním přístupem k sociálně znevýhodněným dětem, bude dál fungovat. Rodiče, kteří už iniciovali petici za záchranu školy, dostali od zástupců městské části slib: jestli získáme křesla v radě, plány na zrušení školy ztopíme. „Moc se těšíme, že to především dostaneme potvrzeno oficiálně,“ prohlásila zástupkyně ředitelky ZŠ Grafická Vladimíra Šimáčková. Iniciátorka petice Petra Chvalinová je však opatrná: „Nejsme si zcela jisti, zda slib, který jsme dostali, bude naplněn.“

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Školství je teď naší prioritou a Grafickou určitě nezavřeme, prohlašuje staronový radní Michal Šesták. Za chystaným rušením školy údajně stál exstarosta Radek Klíma, který prosazoval megalomanské sportovní a zábavní projekty, které by městskou kasu jen vysály. „To nás vedlo k nutnosti velkých rozpočtových úspor a připouštím, že jednou z úvah, kde ušetřit v oblasti školství, bylo i uzavření Základní školy Grafická,“ uvedl radní pro školství MČ Praha 5 Michal Šesták (nestr.). Radní Šesták mění názor, jak se mu to hodí, komentuje však situaci opozice. „Ten samý člověk v tuto chvíli otočil o 180 stupňů. Je na tom samém místě a teď naopak říká, že tu školu chce zachovat,“ zdůraznil Lukáš Budín (SZ).

Učitelé z Grafické na nic nečekají a vrhli se na nábor nových žáků. Zápis do prvních tříd by se měl uskutečnit už za měsíc. Smíchovská radnice školu dotuje částkou zhruba 3 miliony korun ročně.