Studenti vyhlásili hladovku proti KSČM, podle Zimoly vyhrocují situaci

České Budějovice - 16 studentů na pondělí vyhlásilo hladovku na protest proti jihočeské krajské koalici s KSČM. Oznámil to zástupce studentů Šimon Heller. Studenti už několik týdnů požadují, aby ČSSD v kraji zvážila spolupráci s jinou stranou než s KSČM. Vadí jim především skutečnost, že školství vede komunistická radní Vítězslava Baborová. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) uvedl, že studenti účelově vyhrocují situaci a mohou škodit zdraví radní Baborové. Na současné koalici Zimola trvá. Není sám – na podporu komunistické školské radní vznikla i petice.

„Jako protest proti tomu, že v krajské vládnoucí koalici figurují komunisté, vyhlašujeme krátkou protestní hladovku. Nesouhlasíme především s obsazením resortu školství a kultury stranou, která se nikdy nedistancovala od činů a ideologie minulého režimu. Plně podporujeme protestní iniciativu 'Komunisté nepatří ke kormidlu' a veškeré její aktivity,“ napsal v prohlášení student Michal Šimek.

Hladovku studenti zahájí v pondělí v 18:00 na 24 hodin. „Hladovka v našem případě znamená žádné jídlo a z pití pouze voda,“ uvedli. Každý z účastníků bude hladovět při svém běžném denním programu. Účastníky jsou převážně bývalí nebo současní studenti českobudějovického Gymnázia J. V. Jirsíka.

Protest studentů v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24

Studenti současný stav označují za podvod na voliče. Podle nich sociální demokraté porušili takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, které zakazuje spolupráci ČSSD s jakýmikoliv extremistickými stranami, také s KSČM. „Považujeme za velmi necitlivé a nemorální od vítěze (voleb) ČSSD, že přizval takovouto nedemokratickou stranu do krajské vlády,“ řekl zástupce studentské iniciativy Šimon Heller. Protesty budou pokračovat 18. prosince, kdy se na českobudějovickém Piaristickém náměstí koná od 17:00 shromáždění proti spolupráci ČSSD s KSČM. Uskuteční se při příležitosti prvního výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla.

Hejtman Zimola po vyhlášení hladovky řekl, že studenti ze dne na den mění své požadavky a účelově vyhrocují situaci. „Sociální demokracie uzavřela demokraticky koalici s druhou komunistickou stranou Čech a Moravy. Zpochybňování těchto demokratických principů je zpochybňování demokracie v České republice,“ dodal. Hladovku považuje za krajní nástroj, po kterém se sahá, až když není jiné východisko, což ale podle hejtmana není tento případ. Vyzval také studenty, „aby ustali v honu na člověka a uvědomili si, že kvůli jejich nátlaku mohou mít na svědomí zdraví paní Baborové a její další život“.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Ačkoli proti komunistům v krajských radách protestují nejenom v jižních Čechách, ale také ve Zlínském či Karlovarském kraji, ozývá se také opačný názor. Na podporu jihočeské radní Vítězslavy Baborové vznikla petice. Podepsalo ji zatím skoro pět tisíc lidí.

Volby v Jihočeském kraji vyhrála ČSSD před KSČM. Zastupitelé na prvním zasedání zvolili radní pro školství Vítězslavu Baborovou za KSČM, což vyvolalo první vlnu nevole u části studentů a veřejnosti. Před jejím zvolením sepsal učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha petici proti tomu, aby školství vedl zástupce KSČM. Dosud ji podepsalo přes 10 tisíc lidí.

Žáci třeboňského gymnázia začali proti Baborové protestovat jako první. Postupně se k nim přidaly další školy. Studenti už v Českých Budějovicích uspořádali dvě protestní shromáždění a 22. listopadu vstoupili na hodinu do stávky.