Státní zastupitelství zastavilo stíhání primátora Thomy

České Budějovice - Státní zastupitelství zastavilo stíhání českobudějovického primátora Juraje Thomy (HOPB). Policie jej v září obvinila ze zneužití pravomoci. Podle plzeňského státního zastupitelství, které případ dozorovalo, policisté Thomu stíhali v rozporu se zákonem. Uvedl to Michal Bosák z oddělení vnějších vztahů českobudějovického magistrátu. Policie zatím neví, zda bude ve vyšetřování případu pokračovat.

Thoma byl podezřelý z toho, že v červnu 2010 podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s pražskou společností Bit servis, aniž ho schválila městská rada. Primátor měl překročit svou pravomoc tím, že přidělil nadlimitní zakázku bez výběrového řízení a městu učinil smluvní závazek 37 milionů korun.

Budějovický primátor svou vinu od začátku popíral a rozhodnutí státního zástupce uvítal. „Jsem rád, že kauza skončila usnesením státního zástupce, čímž neříkám, že orgány činné v trestním řízení nejsou oprávněny kdykoliv otevřít jakoukoliv podobnou kauzu, anebo se touto kauzou zabývat opakovaně,“ řekl Juraj Thoma.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

„Podle plzeňského státního zastupitelství policie neshromáždila dostatečné podklady pro závěr o existenci důvodného podezření z naplnění zákonných znaků možných trestných činů,“ uvedl Bosák.

Zatím není jisté, jestli tím celý případ končí. Policie ještě neobdržela informace, zda má vyšetřování znovu otevřít a pokračovat v něm. „Vyšetřovatel od státního zastupitelství žádné vyrozumění nedostal. Proto se zatím k věci nebudeme víc vyjadřovat,“ řekl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Sociální demokraté v listopadu vyzvali Thomu, aby kvůli kauze zvážil své setrvání ve funkci. ČSSD tvoří s HOPB a TOP 09 na magistrátu vládnoucí koalici. ČSSD tak učinila poté, co se v médiích objevila nahrávka členů HOPB, na které Thoma uvádí, že hnutí Občané pro Budějovice spolupracovalo v předvolební kampani v roce 2010 se společností Bit Servis. Primátor to však popíral. „Společnost Bit Servis se na financování hnutí Občané pro Budějovice nepodílí a nikdy nepodílela,“ řekl tehdy.

Koalice na českobudějovické radnici má 31 křesel ve 45členném zastupitelstvu. HOPB získalo v roce 2010 v komunálních volbách patnáct, ČSSD deset a TOP 09 šest mandátů.

Thoma na přelomu října a listopadu podal trestní oznámení na podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli údajnému úniku informací z policejních spisů při šetření kauzy. Deník Právo napsal, že kriminalisté při řešení případu narazili na podezřelé finanční transakce a prověřují Thomovy příjmy. Podle primátora šlo o cílenou manipulaci s informacemi. Policie tvrzení odmítala.