Karlovarská KSČM: Rok 1989 byl jen majetkovým převratem

Karlovy Vary – Opozice v Karlovarském kraji se pokusila odvolat radního pro školství Václava Sloupa (KSČM). Důvodem měly být Sloupovy postoje, zastupitelstvo probíralo také jeho údajnou kandidaturu tajné spolupráce se Státní bezpečností. Návrh opozičních zastupitelů neuspěl – pro Sloupovo odvolání bylo 14 zastupitelů ze 45. Proti hlasovalo 11 a 15 se zdrželo. Školského radního podpořili zejména jeho straničtí kolegové, kteří také během jednání kritizovali vývoj po roce 1989.

Radní Karlovarského kraje pro oblast školství Václav Sloup krátce poté, co nastoupil do své funkce, hovořil o tom, že Němci žijící v příhraničí „by velmi přivítali, kdybychom ty hranice hlídali jako před rokem 1989“. Na srovnání předrevoluční a porevoluční éry při jednání krajského zastupitelstva vzpomněl i náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM), podle něhož události v roce 1989 nebyly revolucí, ale majetkovým převratem. Polistopadovou dobu potom charakterizoval jako éru rozkrádání státního majetku.

Komunističtí zastupitelé současně řekli, že jejich strana není extremistická. To ale odmítla opozice, podle zastupitele Miroslava Balatky (ALTERNATIVA) například komunisté stále uctívají Klementa Gottwalda podobně jako pravicoví extremisté Adolfa Hitlera.

Zastupitelstvo se zabývalo také tím, že Václav Sloup figuruje v dokumentech Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu jako kandidát tajné spolupráce s tehdejší Státní bezpečností. Školský radní to připustil, ale zdůraznil: „Tam se mohl dostat každý, aniž o tom věděl. Ani já jsem o tom nevěděl.“

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Sám Václav Sloup se nepovažuje za problematickou osobnost, minulost považuje za uzavřenou kapitolu. „Nevím o tom, že bych spáchal jakýkoliv zločin nebo trestný čin, že by za mnou stáli nějací kostlivci. Každý z nás máme nějakou minulost,“ řekl zastupitelům. Podobně jako další komunističtí školští radní, proti jejichž jmenování lidé protestují, poukazuje Sloup, že ze své funkce nemůže ovlivňovat výuku. Jeho kritici o tom ale nejsou přesvědčeni. „Může ovlivňovat finance plynoucí ke školám a může ovlivňovat i výuku – nepřímým způsobem,“ poukázal Miroslav Balatka.

Jmenování Václava Sloupa z KSČM jako radního pro školství vyvolalo už několik petic. Kromě jeho stranické příslušnosti vadí kritikům také jeho předrevoluční působení u pohraniční stráže, kde dělal tzv. politruka.