V kolínské nemocnici hořelo, škoda je dvoumilionová, 6 lidí se nadýchalo

Kolín – Deset pacientů a zaměstnanců z oddělení dialýzy kolínské nemocnice se v noci muselo přestěhovat na interní oddělení. V nemocnici začalo hořet, vzplála porouchaná lednička. Škoda na dialytickém oddělení dosáhla dvou milionů korun, šest lidí se nadýchalo zplodin a muselo být ošetřeno.

Požár vypukl kolem třetí hodiny v noci. „Ukázalo se, že jde o požár lednice, celé patro bylo zakouřené,“ přiblížila mluvčí hasičů Lenka Kostková. V lednici došlo podle ředitele nemocnice Petra Chudomela ke zkratu elektroinstalace a explodovala látka, která v ní byla podle předpisů uložena. Podle mluvčí hasičů šlo o éter. „Příčina se bude ještě dál vyšetřovat,“ dodala.

Ještě před příjezdem hasičů bylo evakuováno deset lidí včetně personálu. „Zdravotníci si šest osob, které se nadýchaly zplodinami kouře, převezli na kontrolu,“ řekla mluvčí Kostková. Hasiči potom na místě pobyli zhruba dvě hodiny, po páté ráno oheň dohasili. Po požáru zůstalo celé patro zakouřené, hasiči ho potom museli vyvětrat.

Odhadem dvoumilionová škoda, která při požáru vznikla, nezatíží přímo nemocnici. Její ředitel Chudomel uvedl, že oddělení dialýzy provozuje firma Fresenius, která je v něm v nájemním vztahu. Nemocnice a firma jsou nyní v kontaktu a řeší, co dál. „My jsme jim udělali nabídku další součinnosti, to znamená poskytnutí eventuelních náhradních prostor,“ dodal ředitel.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)