Zámek Lázně Bělohrad dál chátrá, rekonstrukce v nedohlednu

Lázně Bělohrad - Chátrající zámek v Lázních Bělohrad na Jičínsku marně čeká na svoji záchranu. Radnice přitom už před třemi lety vystěhovala tamní internát, který památku využíval s tím, že brzy začne rekonstrukce. Mělo v ní vzniknout bydlení pro důchodce. Dodnes se však nic neopravuje a nikdo neví, zda vůbec začne.

Památku padesát let využívalo střední odborné učiliště. Původně i pro výuku, později jako internát. Na začátku roku 2010 ji ale škola musela vyklidit. Město totiž oslovila firma Sherydan, která slibovala celkovou rekonstrukci budovy. Vzniknout v ní mělo bydlení pro majetnější důchodce. Nastěhovat se měli už loni. Realita je ale jiná. Památka je prázdná a dál chátrá. „Někdy si říkám, jestli jsme ten zámek neměli nechat státu, ať se stará stát,“ uvedl Pavel Šubr /nestr./, starosta Lázní Bělohrad.

Investor čeká na dotaci

Investor zpoždění vysvětluje tím, že přišel o možnost získat dotaci. Kvůli problému, který nečekaně nastal v roce 2009. Tehdy totiž stát zpochybnil převod z počátku 90. let, kdy radnice památku právě od státu získala. „Můžeme potvrdit náš trvající zájem. V současné době čekáme na vypsání výzev na dotační tituly ze strukturálních fondů na období od roku 2014,“ uvedl Pavel Šafář, právní zástupce společnosti SHERYDAN CR, s.r.o.

Náklady na rekonstrukci zámku znalci odhadli na 200 milionů korun. „Jsou tu často názory, že bychom se sami měli pustit do rekonstrukce zámku. Já se tomu bráním, protože opravovat to po částech je nesmysl,“ dodal Šubr.

Zámek tak zůstává městu. Pokud by firma Sherydan v žádosti o dotaci uspěla, vznikl by společný podnik, do kterého by radnice památku vložila. Objeví-li se i jiný investor, radnice ho prý určitě vyhánět nebude.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)