Ledovka má na svědomí stovky nehod a zraněných, přijde náledí

Praha - Ledovka a náledí dál komplikují život po celém Česku.  K nejpostiženějším patřily střední Čechy a Praha, řada autobusů na Kladensku a v okolí hlavního města nedojela k cestujícím. Na Moravě a ve Slezsku na rozdíl od většiny Čech počasí zatím problémy nedělalo. Záchranáři už vyjeli k desítkám případů. Opatrně by měli jet řidiči na hlavních tazích, včetně dálnic. Hlášeny jsou stovky nehod, včetně dvou smrtelných. Varování před nebezpečím ledovky vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platí do zítřejších 10:00. ČHMÚ varuje nově i před náledím v noci na neděli.

Nově ale hydrometeorologický ústav varuje před tvorbou náledí v noci na neděli zejména na severu Moravy a Čech. Ve většině českých krajů a části jižní Moravy hrozí až do nedělního dopoledne kromě náledí znovu i ledovka, která je nebezpečnější. Záchranáři, policisté i silničáři upozorňují na to, že v noci mohou silnice a chodníky opět namrzat.

Večer a v noci na neděli mají teploty opět klesat pod nulu, zejména při zemi. „Místy se bude tvořit náledí, a to jak v Čechách, tak i na Moravě a ve Slezsku,“ dodal ČHMÚ.

V jedno velké kluziště se po nočním dešti a nízkých teplotách proměnilo téměř celé území Čech. Ledovka zkomplikovala dopravu hlavně v Praze. Došlo tam k desítkám nehod. Problémy měla městská hromadná doprava. Bourali i hasiči cestou k zásahu.

V Praze byly ošetřeny desítky osob, hlavně seniorů

„Ledovka zvýšila práci záchranářů o 20 procent, týká se to všech obvodů v Praze,“ řekla již ráno mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Převážně se jednalo o zlomeniny a zhmožděniny. „Nejhorší jsou chodníky, kde jsou kostky, tam je situace velmi vážná,“ uvedl mluvčí pražské Technické správy komunikací (TSK) Tomáš Mrázek.

Záchranáři v Praze během dneška ošetřili tolik případů poranění po pádu na kluzkém chodníku jako za poslední dva týdny. Ohroženi jsou hlavně senioři.

Meteorolog České televize Michal Žák:

„Situace se bude částečně zlepšovat. Déšť odchází na Moravu a do Slezka, kde je nad nulou. V Čechách ale ledovka ještě pár hodin vydrží. V noci bude navíc teplota klesat pod bod mrazu. Tentokrát se budou vyskytovat náledí či zmrazky.“

Také jízdu po středočeských silnicích komplikoval mrznoucí déšť. Řada autobusů na Kladensku a v okolí Prahy nedojela k cestujícím. Řidiči dostali pokyn jezdit jen po hlavních tazích a nepřeceňovat síly. Všechny silnice v Karlovarském kraji, kde se přes den tvořila ledovka, jsou sjízdné. V kraji před 17:00 ustaly srážky a silničářům se daří udržovat silnice bez ledu.

Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy dopadají na zemský povrch kapičky přechlazené vody anebo kapičky dopadají na povrch o teplotě pod nulou. Taková voda při dopadu okamžitě zmrzne a vytváří se ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a především bývá mnohdy naprosto hladká. Oproti náledí vzniká ledovka nejen na cestách, ale i na větvích a podobně.

Namrzlá silnice
Zdroj: ČT24

Většina havárií končí jen „pomačkanými plechy“. Silná ledovka má ale pravděpodobně na svědomí smrtelnou nehodu na Jindřichohradecku. Po nárazu do stromu tam zemřel muž - dvě děti a žena, které s ním v autě cestovali, mají středně vážná zranění. Třiačtyřicetiletý muž zemřel dnes také při dopravní nehodě v Mostě. Jeho 53letá spolujezdkyně utrpěla vážné zranění. „Řidič pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost vozu stavu a povaze vozovky a na namrzlé silnici narazil do sloupu tramvajového vedení. Na místě zemřel,“ uvedla mluvčí policie.

Dvě auta se srazila u odbočky na Libčeves mezi Bílinou a Louny. Jednoho člověka ve vážném stavu vrtulník přepravil do ústecké nemocnice, dalšího s těžkým zraněním odvezla sanitka do teplické nemocnice a jednoho s lehčím zraněním další sanitka do nemocnice v Lounech.

Riziková je jízda i v dalších regionech. Problémy hlásí Ústecký, Středočeský a Plzeňský kraj. Za noc a dnešní dopoledne se v Ústeckém kraji stalo přes deset dopravních nehod, většina se obešla bez zranění. Silnice jsou sjízdné převážně jen na hlavních tazích. Situace se ale postupně zlepšuje.

Příhraniční oblasti jsou na tom nejhůř

Silničáři, kteří od noci bojovali v Plzeňském kraji s neustále se tvořící ledovkou, postupně zvládají situaci na silnicích zlepšit. Silnice první a druhé třídy byly kolem 16:30 sjízdné, většinou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu a ledu. Řidiči by stále měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost.

Cestáři se nyní soustřeďují na silnice třetí třídy, které se dopoledne zejména na Domažlicku, Klatovsku a Tachovsku či v Plzni pokrývaly ledem.

Ledovka v Česku
Zdroj: ČTK/AP/Michal Kamaryt

Lepší situace nečeká na lidi ani na chodnících. Jen v metropoli ošetřili záchranáři přes desítky lidí, kteří na zledovatělém povrchu upadli. Lidé v Jihočeském kraji si nejčastěji při podklouznutí zlomili kotník, předloktí nebo si poranili hlavu. Traumatologické oddělení českobudějovické nemocnice kvůli velkému příjmu pacientů posílilo službu. Počasí naopak zatím žádné větší potíže nepůsobí na východu Čech, jižní Moravě a v Moravskoslezském kraji. Tam jsou silnice sjízdné bez větších problémů.

Výstraha před ledovkou i náledím platí od dnešních 10:30 do nedělních 10:00 pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Ústecký kraj, pro Kraj Vysočina a také pro Jihomoravský kraj, v němž tyto jevy hrozí na Znojemsku.

Náledí pak hrozí od dnešních 20:00 do nedělních 10:00 v Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, většině okresů Jihomoravského kraje, Zlínském kraji a v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Vydáno pod