Dům Střelnice na prodej? Nikdy, říkají táborští

Tábor – Zastupitelé hodlají prodat kulturní dům Střelnice, proti čemuž dnes protestovala stovka místních. Budova z konce 19. století by měla připadnout podnikateli Karlu Dvořákovi, který ho před lety zrekonstruoval a měl na koupi smlouvy nárok. Radnice totiž dům provozovat nechce. Podle demonstrujících je tím ale ohrožena nezisková kultura ve městě.

Protestní happening se konal v centru Tábora. Stovka lidí bránila Střelnici symbolicky vlastním tělem – účastníci se chytili za ruce a vytvořili kolem kulturního domu živý řetěz. Mezi místními kolovala také petice vyjadřující nesouhlas s odkoupením.  Demonstranti mimo jiné vyzývají zastupitele ke zrušení dřívějšího rozhodnutí a vyhlášení referenda.

„Většina měst má alespoň jeden kulturní dům. Tábor nemá v podstatě vůbec nic,“ vysvětluje organizátorka protestu Michaela Petrová.

Občanům se nelíbí, že by se neziskové organizace a další akce musely spoléhat jen na soukromý subjekt a jeho tržní zájmy. Město se však k prodeji zavázalo už před rekonstrukcí v roce 2004. Téměř stomilionovou opravu ze tří čtvrtin zaplatil soukromý podnikatel – a to právě s příslibem následného převodu. I když z něj v minulosti dvakrát právě ze strany podnikatele sešlo, teď už podle starosty zastavit nelze.

Střelnici brání demonstranti vlastním tělem (zdroj: ČT24)

„Smlouva je podepsaná a její část zaplacená. Šli bychom k soudu, který bychom prohráli,“ míní starosta Tábora Jiří Fišer. Lidé se bojí toho, jak bude Střelnice fungovat v rukou nového majitele. Fišer ostatní uklidňuje, že pokud nebude s domem nakládat tak, jak má, má město tzv. předkupní právo. Petrová ale kontruje tím, že jej banka nebude respektovat, pokud nebudou platit úvěr.  

Druhá splátka má být splacena na jaře, převod by měl být do poloviny roku.