V Chomutově objevili nový bunkr. Mezi paneláky

Chomutov – Přímo mezi místními paneláky objevili nadšenci z Muzea Československého opevnění vojenský bunkr. Zbytky bojových pevností se tito zapálenci snaží obnovovat již několik let. Ten, který byl desítky let ukryt pod nánosy hlíny, by se teď měl stát první zastávkou na nové naučné stezce.

Na své paneláky se budou moci lidé z chomutovského sídliště Píšečná podívat střílnou nebo periskopem. Pevnůstky postavené na území ústeckého Chomutova byly většinou zničeny. Stavitelé paneláků ale tento úkryt jenom zasypali hlínou. Nad zem z něj koukalo sotva půl metru stropu. 

Původní podobu dostala stavba z roku 1938 až letos a obyvatelé tak mají o jednu atrakci více. Nejde však jen o zpestření, pevnost se stane zároveň poutačem, který se bude nažit lákat návštěvníky k procházce kolem opevnění na desetikilometrové naučné stezce. 

„Plno lidí ani třeba neví, že to existuje nebo proč to bylo. Chceme to ukázat naživo,“ prohlašuje Josef Dvořák z Muzea Československého opevnění. Podle chomutovských příznivců historie je dobré si připomenout dobu, kdy se lidé dokázali semknout. „Je to pro nás symbol vlastenectví a nadšení,“ vysvětluje další nadšenec.

V Chomutově objevili nový bunkr (zdroj: ČT24)

Pevnůstek, které měly Chomutov chránit, bylo kolem sedmdesáti. K pochopení toho, jak celá obranná linie fungovala, bude podle nadšenců z Muzea opevnění potřeba opravit nejméně  patnáct až třicet bunkrů.