Ostrava chystá Kola pro Afriku

Ostrava Koblov – Sedm tisíc jízdních kol se podařilo získat v rámci charitativního projektu Kola pro Afriku. Organizátoři ale nemají dostatek peněz na to, aby je tam mohli přepravit. Proto se obrátili na mladé umělce, aby některá kola originálně pomalovali a upravili. A pak půjdou do dražby.

Bývalá kasárna v Ostravě Koblově se na řadu měsíců proměnila ve sklad několika tisícovek kol – horských, silničních i dětských. Teď se asi čtyři desítky z nich dostaly do rukou studentů z fakulty umění. Úkol je jasný: kolo opravit, pomalovat a dát mu tak punc originality. „Připomíná mi to taková kola, jaká jsou třeba v Mexiku. Tak bych chtěl, aby bylo takové gangsterské. Třeba černozlaté, nějaké lebky a šablony. Uvidíme,“ přemýšlí student Fakulty umění OU Tomáš Pulicar a Soňa Frídlová z multižánrového centra Cooltour Ostrava dodává: „Vybírali jsme záměrně městská kola proto, aby se dala používat v Ostravě. Aby se tím pádem o to více jezdilo v Ostravě na kolech a na parádních kolech. Jsou to kola, která stejně nejde převézt do Afriky, protože by se nehodila do místního terénu.“ Pomalovaná kola skončí na výstavě, kde budou také k prodeji. Ty nejlepší kousky pak studenti vydraží.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Organizátoři potřebují peníze na lodní kontejnery, ve kterých by kola do Afriky přepravili. Cesta jednoho kola vyjde téměř na 300 korun. Jezdit na nich budou děti z Gambie, které chodí do školy vzdálené někdy i 10 kilometrů. „Sehnat kola od dárců bylo hezké a nebylo to tak složité. Lidé prostě kola měli a chtěli je darovat. Sehnat peníze je cosi trošku jiného, ale k těm se taky dostáváme,“ vysvětlil Roman Posolda z obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku.

Vybraná kola si studenti na fakultu převezou příští týden a začnou na nich hned pracovat. Dražit se budou na konci ledna.