Protikomunistickou hladovku ukončila demonstrace a rohlíky

České Budějovice – Na protest proti účasti KSČM v krajské vládě drželo od pondělního večera čtyřiadvacetihodinovou hladovku 17 jihočeských studentů. Před jejím ukončením se sešli s dalšími svými vrstevníky na protestním shromáždění v Českých Budějovicích. Sérii protestů před měsícem odstartovalo obsazení postu radní pro školství členkou KSČM. Politici nechtějí žádosti studentů vyslyšet, hejtman Jiří Zimola jejich iniciativu naopak kritizuje, je přesvědčen, že mladí lidé zpochybňují demokracii a výsledek voleb.

Studenti, kteří 24 hodin hladověli, ji považují pouze za symbolickou akci. „Nedá se říkat, že bychom nějak více trpěli,“ řekl jeden z organizátorů protikomunistických protestů Dominik Hořejší. „Dnes je to jen taková ukázka, že jsme ochotni zajít do těchto mezí,“ dodal. Upozornil, že kromě sedmnácti „oficiálně“ hladovějících studentech ví i o dalších lidech, kteří se k akci připojili. „Jsou to někteří herci, jsou to i někteří politici, kteří do toho s námi šli. Je nás opravdu hodně,“ přiblížil. Na leden plánují studenti štafetovou hladovku, plánují přednášky, semináře i další setkávání na náměstích.

Na protestním shromáždění na budějovickém Piaristickém náměstí strávila sedmnáctka studentů poslední hodinu své hladovky stejně jako další jejich vrstevníci, kteří nechtějí komunisty ve vedení kraje. Přišlo asi 500 lidí, kteří chtějí, aby ČSSD vystoupila z krajské koalice s KSČM a nadále vládla s jinou stranou. Protest začal minutou ticha za Václava Havla a oběti komunistického režimu, na závěr účastníci hladovky snědli rohlíky. Studentská iniciativa Komunisté nepatří ke kormidlu bude i nadále organizovat akce proti účasti komunistů v krajské radě. „Budeme neustále se snažit lidem připomínat, že komunisté nejsou řešením,“ podotkl Dominik Hořejší.

Hejtman Jiří Zimola řekl, že celá tato aktivita ze strany studentů je jen využíváním pozornosti veřejnosti a médií a že si zavřeli dveře k dalším společným jednáním. Jednání na kraji už proběhla dvě, obě však skončila patem. Hejtman trvá na tom, že nátlaku ustupovat nebude. Studenti zase už dvakrát uspořádali protestní shromáždění a vyhlásili i stávku ve vyučování. Sami komunisté své posty opouštět nehodlají a vyzývají studenty, aby jim dali čas na práci.

Podporu mají studenti i komunisté

Podpora studentské iniciativy mezi lidmi je široká. Nalézá ji u umělců, politiků i akademiků. Podporují je i členové Občanského fóra, členové Konfederace politických vězňů, svou podporu vyjádřil také kardinál Miloslav Vlk nebo Zdena Mašínová, která se připojila i k hladovce. Připojují se i další školy v republice. Včera uspořádalo happening na podporu jihočeských studentů například jedno pražské gymnázium. Ne všude ale nacházejí studenti podporu. Přiznávají, že kromě hejtmana s nimi nesouhlasí také někteří spolužáci. „Velká část říká, že nechápe, proti čemu protestujeme – že si myslí, že je potřeba protestovat proti jiným věcem,“ řekl Martin Vančura, který držel hladovku.

Se studentskými protesty také nepřímo souvisejí dvě petice, které se ale netýkají celé koalice ČSSD a KSČM, nýbrž pouze obsazení pozice radní pro školství komunistkou Vítězslavou Baborovou. Podpisy pod internetovou peticí za její odvolání se blíží k jedenácti tisícům. Zhruba poloviční je počet signatářů petice, která účast komunistů v krajské vládě podporuje. „V demokraticky proběhlých volbách byla paní Baborová zvolena, dostala od občanů mandát,“ vysvětlil podporu pro radní student Jan Pikous (KSČM).