Moravčíková bude šéfkou majetkové komise Středočeského kraje

Praha - Bývalá středočeská hejtmanka Zuzana Moravčíková (ČSSD), pro kterou se v nové krajské vládě nenašlo místo, bude uvolněnou šéfkou krajské majetkové komise. O složení komisí rozhodla krajská rada, sdělila Markéta Vítková z tiskového oddělení krajského úřadu. Opoziční ODS s vytvořením placeného místa v čele majetkové komise nesouhlasila.

Moravčíková měla ambice obhájit hejtmanský post, který zastávala po zatčení Davida Ratha (dříve ČSSD). Nakonec byl ale hejtmanem Středočeského kraje zvolen Josef Řihák (ČSSD). V nové krajské vládě, kterou ČSSD sestavila spolu s KSČM, se pak pro Moravčíkovou nenašlo místo. Právě komunistům připadla oblast majetku, která je Moravčíkové blízká.

„Volby dopadly, jak dopadly. My jsme neměli celou radu pro sebe, takže paní Moravčíková se nám do rady nedostala. Proto jsme ji zvolili předsedkyní majetkové komise,“ uvedl Řihák. Podle něj je Moravčíková v oblasti majetku profesionálem a byla by škoda nevyužít jejích zkušeností. Zároveň podotkl, že v regionu je přes tisíc objektů, které kraj musí spravovat. Některé nevyužívané budovy by se podle něj měly odprodat.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Podle lídra krajské ČSSD Raduana Nwelatiho by se ale této práce měl zhostit hlavně radní pro majetek. Nevidí důvod, proč má být funkce Moravčíkové uvolněná. Na posledním jednání zastupitelstva navrhl, aby Moravčíková nahradila komunistického radního pro majetek Pavla Hubeného. Poukazoval na to, že dostala ve volbách hodně preferenčních hlasů. „Ona nebude dělat práci, kterou má dělat volený radní,“ reagoval Řihák. Zároveň připomněl, že předseda zdravotního výboru bude na rozdíl od minulého volebního období neuvolněný. Tím se podle Řiháka ušetří prostředky na plat Moravčíkové.

Radní rozhodli také o složení dalších orgánů kraje. Šéfem komise pro rozvoj měst a obcí bude stejně jako v minulém volebním období poslanec a bývalý předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš, v minulosti považovaný za Rathova blízkého spolupracovníka. Komisi pro sport povede Ladislav Peška (KSČM), komisi pro kulturu a památkovou péči Pavel Volf (ČSSD), v čele komise pro zahraniční spolupráci bude Luboš Kudrna (KSČM) a řízení komise pro bezpečnost a integrovaný záchranný systém se ujme Zdeněk Milata (KSČM). Opozice dostala místo v čele komise pro rozvoj podnikání, jejím šéfem bude Libor Lesák (ODS).

Vydáno pod