Z bývalé lakovny pěstírna konopí. Policie zasáhla na Vsetínsku

Vsetín - V objektu bývalé lakovny v Novém Hrozenkově na Vsetínsku policie objevila jednu z největších pěstíren marihuany ve Zlínském kraji. V budově kriminalisté před několika dny zadrželi dva muže a před objektem třetího, který zrovna dovážel hnojiva a substráty. Uvnitř budovy bylo 20 kilogramů sušené marihuany a přes 2 000 rostlin konopí setého.

„Operaci měli vsetínští kriminalisté rozpracovanou několik měsíců. Jedná se o organizovanou skupinu cizinců, která se pohybuje v Praze na tržnici SAPA. Hlavou skupiny je cizí státní příslušník, který se zdržuje rovněž v hlavním městě,“ uvedla mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková. Pachatelé si podle ní přes realitní kancelář pronajali budovu v Novém Hrozenkově, která dříve sloužila jako lakovna. Objekt upravili a přizpůsobili k pěstování konopí setého.

„Zatemnili okna a vybudovali pěstební místnosti, které opatřili vzduchotechnikou s odstáváním, ventilací, osvětlením a dodávkou tepla. Pak zajistili dva zahradníky, které dovezli z Prahy do Nového Hrozenkova, kde jim ukázali objekt, ve kterém se měli starat o konopí. Zahradníci - cizinci vůbec nevěděli, v jaké obci ani jaké části České republiky jsou, z budovy vůbec nevycházeli, i když to zakázané neměli,“ popsala Javorková.

Muže v bývalé lakovně zásoboval jídlem jednou týdně třiatřicetiletý muž z Prahy. Přijel pokaždé s jiným autem, které organizátoři zajišťovali z půjčoven. Podle potřeby jim dovážel také substráty a hnojiva. Po zadržení tvrdil, že nevěděl, co vozí a k čemu objekt v Novém Hrozenkově slouží.

Pěstírna fungovala půl roku

Hlavní organizátor řídil podle policie pěstitele ve věku 17 a 30 let pomocí telefonu, který byl určený pouze pro komunikaci k zabezpečení chodu pěstírny a zajištění jídla. Zahradníci se z telefonu jinam nedovolali. Pěstírna v bývalé lakovně fungovala půl roku. Pěstitelé za tu dobu podle kriminalistů sklidili dvě úrody, třetí byla těsně před sklizní.

Při zásahu policie zajistila přes 1 000 rostlin dosahujících výšky až 1,5 metru a dalších 1 200 rostlin asi 15 centimetrů vysokých.

Muži si mohli vydělat přes čtyři miliony korun

Muži podle Javorkové konopí zpracovávali přímo v hale. Za nalezených 20 kilogramů sušené marihuany distributoři podle policie mohli utržit přes čtyři miliony korun. Samotní zahradníci žili podle Javorkové v objektu v ne příliš hygienických podmínkách, neměli tam ani sociální zařízení. Kriminalisté je obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s drogami. Staršímu hrozí až deset let, mladistvému maximálně pět let. Stíháni jsou na svobodě. Policie kauzu nadále vyšetřuje směrem k pražským organizátorům.