Kraj schválil dotaci pro harrachovský skokanský areál – a zase ji zrušil

Harrachov (Semilsko) – Skokanský areál v Harrachově v příštích letech nebude dostávat peníze od kraje. Noví představitelé Libereckého kraje zrušili devítimilionovou dotaci, kterou schválili jejich předchůdci. Tvrdí, že krajská nezisková společnost, která harrachovské můstky spravuje, dosavadní dotace nevyužívala účelně a že o můstky by se spíše než kraj mělo starat město s lyžařským svazem.

Dotace, které schválila stará rada Libereckého kraje pro obecně prospěšnou společnost Klasický areál Harrachov, měly do neziskovky proudit až do roku 2017 – ročně 1,8 milionu, celkem tedy devět milionů korun. Z milionů je ale rázem nula – podle nového vedení kraje neplní neziskovka svůj účel, neboť řádně nerozvíjí okolí skokanského stadionu. „Počáteční předpoklad byl, že by se tam získávaly i další dotace na rozvoj celého území, ale to se zatím nepodařilo,“ řekla hejtmanská náměstkyně Zuzana Kocumová (ZpL).

Harrachovští se teď bojí, co s jejich můstky bude dál, když od nich kraj dal ruce pryč. Pětice skokanských můstků totiž dlouhodobě chátrá, na rekonstrukci budou potřeba desítky milionů korun. „Město se bojí toho, že údržba areálu skokanských můstků zbude na městu. Kraj je v Liberci, ale můstky stojí v Harrachově,“ zdůraznil místostarosta Oldřich Jakubec (nez.).

Tím, co se s můstky stane, se ale kraj nechce zabývat. „Domníváme se, že je to úloha především uživatele, tedy lyžařského svazu, a města Harrachov jako města, ve kterém ten areál leží,“ poukázal hejtman Martin Půta (SLK). Kraj nanejvýš připouští, že na provoz můstků pošle nějakou menší částku, která ale bude vázána na konkrétní akci nebo investici.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)