Hradcem Králové nepovede plynovod, lidé přesvědčili město i investora

Hradec Králové – Územní plán Hradce Králové se změní. Lidem ze čtvrti Malšovice se podařilo přesvědčit vedení města, aby změnilo trasu tranzitního plynovodu. Měl vést hned vedle malšovických vil, podle investora se s ním počítá už dvacet let.

Firma Net4Gas, která bude tranzitní plynovod stavět, poukazuje, že v krajských i celorepublikových dokumentech je jeho vedení už dlouho zaneseno. Představitelům města ale slíbila, že trasu změní. „S firmou Net4Gas jsme se opakovaně sešli a konstatovali jsme, že toto vedení je naprosto nevhodné,“ podotkl náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Na radnici se obrátili občané, kterým hrozilo, že jim plynovod vyroste za oknem nebo přes pozemky. O jeho trasování se dozvěděli, když se plynovod objevil v novém územním plánu. „Pro nás vlastníky by to znamenalo, že by tady byla totální stavební uzávěra a nemožnost lokalitu rozvíjet,“ řekl obyvatel Hradce Králové Roman Dunda. Teď se ještě chtějí Hradečtí obrátit na vedení kraje, aby pozměnil také své dokumenty, které se plynovodu týkají.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)