Svinovské mosty už se otevřou – po roce, přesto s předstihem

Ostrava – Již od soboty budou opět otevřené Svinovské mosty v Ostravě. Oproti původním plánům skončí uzavírka, která řidičům z regionu značně komplikuje život, se čtvrtletním předstihem.

Veškerá omezení na Svinovských mostech skončí v noci na sobotu. Dokončeny jsou práce, které bránily provozu automobilů ve směru na Porubu, k dispozici cestujícím budou i rekonstruované tramvajové a autobusové zastávky včetně nových přístupů. Nová zastávka vznikla i pod mosty v Peterkově ulici (Svinovské mosty dolní zast.). Zastavovat v ní budou autobusy linek 46, 51, 53 a 64.

V souvislosti se zprovozněním Svinovských mostů dochází ale také k rušení. Zanikne dočasná autobusová zastávka Třebovická v Opavské ulici a přestane jezdit autobusová linka 42.

Na Svinovských mostech se pracovalo především kvůli stavbě nového dopravního terminálu, který umožní přestup z tramvaje na mostě do vlaku na sousedním nádraží. Projekt propojuje dálkovou železniční dopravu s regionálními vlaky a autobusy i městskou hromadnou dopravou. Šlo ale také o opravu samotných mostů. „Svinovský terminál je jedním z nejdůležitějších dopravních uzlů ve městě, což ukázal i poslední půlrok, během kterého byla dopravní situace v našem městě komplikovaná. Mosty opravu nutně potřebovaly,“ uvedl ostravský primátor Petr Kajnar.

Svinovské mosty jsou součástí Opavské ulice, která je nejvytíženější komunikací v kraji a hlavní spojnicí mezi centrem Ostravy a Porubou. Denně tímto úsekem projede až 45 tisíc automobilů. Uzavírka Svinovských mostů začala v polovině ledna. Automobily tak musely na Rudnou ulici, mohly také bez poplatku využívat přilehlý úsek dálnice D1.