I Praha 10 chce novou radnici, i zde jsou lidé proti

Praha – Další pražská čtvrť připravuje stavbu nové radnice. Úředníci městské části Praha 10 by se mohli přestěhovat ze stávajícího sídla ve Vršovicích do nové budovy u stanice metra Strašnická. Na stavbu vypsal úřad architektonickou soutěž. Ve hře je i druhá varianta, ale stále se čeká na výsledky studie, která má posoudit, zda a za jaké náklady by se dala opravit stávající budova radnice ve Vršovické ulici. Kvůli očekávaným miliardovým nákladům a také hrozícímu bourání v místě, kde by mohla nová radnice stát, se ale ozvali občané – chtějí, aby politici ozřejmili své plány. Praha 10 se tak přidala k částím číslo 8 a zejména 7, kde se bude o nové radnici dokonce rozhodovat v referendu.

Vedení Prahy 10 nejprve objednalo studii, která měla prověřit, zda a za kolik je možné adaptovat stávající budovu radnice ve Vršovicích. Aniž by mělo výsledky, udělalo už další krok a vypsalo architektonickou soutěž na stavbu polyfunkčního centra s úřadem na Strašnické.

Kvůli záměru stavět za miliardu novou radnici, aniž by se o tom někdo předem dozvěděl, se ale ozvali občané Prahy 10, kterým se takový postup nelíbí. „Potichu chystají nějaký záměr, chtějí ho legitimizovat tím, že na něj vyhlásí veřejnou architektonickou soutěž, což je skvělé. Bohužel by tomu měla předcházet příprava a ta se tady nekonala,“ poukázala obyvatelka Strašnic Bára Špičáková.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

O radnice bojují i v dalších čtvrtích, Praha 7 válčí také o referendum

Aktivistům se například nelíbí, že by stavba mohla ohrozit kulturní dům Barikádníků a starou školu. Nerozumí ani potřebě postavit nejenom radnici, ale celé polyfunkční centrum, které bude dražší. To však vedení městské části paradoxně vysvětluje úsporami. „Větší objem stavby by mohl generovat zisk pro městskou část, čímž by se část peněz za stavbu nové radnice zaplatila,“ vysvětlil mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

Praha 10 není jediná část hlavního města, která si přeje novou radnici. K úspěšnému konci takový plán už dotáhla Praha 4, jejíž úřad teď sídlí v komplexu, jejímž jádrem je poliklinika na Budějovické. Naopak v Praze 7 a 8 vyvolaly plány na stavbu nových radnic kontroverze a úředníci zatím zůstávají ve starých prostorách.

Obyvatelé Holešovic a Bubenče se k záměru svých radních postavit úředníkům nové sídlo vyjádří 11. a 12. ledna v referendu. Podle kritiků plánované stavby, kteří referendum prosadili, jde o pomyslný vánoční dárek, který si občané nadělili. „Je to něco, co občané dali sami sobě, naopak radnice se tomu bránila zuby nehty,“ řekl předseda obvodní KDU-ČSL Jan Čižinský. Vedení městské části ale ještě nesložilo zbraně a pokouší se referendum zastavit prostřednictvím ústavní stížnosti. Termín konání referenda se překrývá s volbou prezidenta a radní mají obavy, aby tak nedošlo k zásahu do ústavních práv. „Z toho důvodu jsme se rozhodli podat ústavní stížnost, aby ta nejvyšší autorita v zemi rozhodla, jestli to tak je správně,“ uvedl starosta Marek Ječmének s tím, že rada podá stížnost do konce roku.

Vydáno pod