Místecká se otevřela, auta mířící na D1 se vyhnou centru Ostravy

Ostrava - Dopravě v centru Ostravy se uleví, první auta vyjela na nový přivaděč Prodloužená Místecká. Ten propojuje dálnici D1 s jižní a východní částí města. Stavba stála téměř miliardu korun a trvala šest let. Řidiči se na volnější průjezd Ostravou těší, naopak obyvatelům posledního obývaného domu v přímém sousedství čtyřproudé silnice se život hodně zkomplikuje. Po polovině přivaděče jezdí auta už od loňského června, dnes se konečně otevřely i zbývající dva pruhy.

Díky novému přivaděči se řidiči vyhnou centru Ostravy a pohodlně se dostanou na dálnici D1. Stavba spojuje Místeckou ulici s ulicemi Českobratská, Cingrova, Cihelní a Hornopolní. Již před dvěma lety byla spuštěna tzv. Místecká I. stavba. V té době měla být otevřena i Místecká II. stavba, jejíž součástí je právě dnes zprovozněný dvoupruh. Tehdejší ministr dopravy Vít Bárta ale stavbu pozastavil a peníze na její dokončení se podařilo najít až letos. Projekt také provázely komplikace s místními podnikateli, kvůli kterým se zpozdilo vydání uzemního rozhodnutí a následně i výstavba a zprovoznění komunikace.

V těsné blízkosti čtyřproudovky, v ulici Cihelní, ale stále zůstávají obyvatelé posledního domu. Jeho vykoupení zatím bránilo složitější jednání ohledně kupní smlouvy, protože dům patří bytovému družstvu, které má asi 18 členů. Obyvatelé tak prozatím zůstávají, jsou vystaveni překročení hlukových limitů a mají také ztížený přístup k domu autem. Kvůli tomu podávali stížnost, chtěli docílit odkladu zprovoznění úseku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale povolení ke spuštění provozu dostalo. Má ale podmínku, že situaci s domem musí vyřešit do tří let. „K výkupu jsme přistoupili v okamžiku, kdy jsme věděli, že na tento dům máme přiděleny finanční prostředky, dříve to opravdu nešlo,“ říká Romana Šimáčková z ŘSD. Schvalovací proces je podle ní velmi složitý, v současné době je ale již těsně před schválením. Lidé z Cihelní ulice tak stráví ještě minimálně svátky v nepříjemném prostředí.